Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

Nieuw boek over invloed pesten op je leven

rutgerverhoeff_fbpdonderdag 20 september 2018 07:30

Dat gepest worden een grote invloed heeft op je rest van je leven, daar weet arts Rutger Verhoeff veel van af. Vroeger werd hij op de middelbare school gepest. Maar toen het pesten gestopt was, kreeg hij last van allerlei klachten. En over die gevolgen van pesten hoor je heel weinig, vindt hij. In deze Week tegen Pesten komt zijn boek uit dat gaat over hoe je sterker wordt na een pestverleden.

Op de middelbare school begon het voor Rutger Verhoeff met verbaal pesten, hij werd 'nerd' genoemd. Maar het werd zelfs zo erg, dat er ook fysiek pesten bij kwam. Hij werd aan zijn oor getrokken, met een scheur in zijn oorlel als gevolg. Ook werd hij tegen een muur gezet en werden er stenen tegen hem gegooid. De invloed daarvan is groot in zijn leven. "Daarom vond ik dat er een boek moest komen die alle gevolgen beschrijft", vertelt Rutger donderdagochtend bij Groot Nieuws Radio.

Onzekerheid

"Heel vaak word als gevolg genoemd: eenzaamheid, onzekerheid, dat is ook hartstikke heftig. Maar het gaat zelfs verder, tot aan eetstoornissen en depressiviteit. Ik heb zelf last gehad van depressieve gevoelens, gevoelens van eenzaamheid, angst voor ruimtes waar veel mensen waren, onzekerheid, faalangst, podiumangst en zelfs een tijdje een eetstoornis", zegt Rutger. Therapie hielp volgens hem niet en daarom ging hij op zoek naar een eigen methode om van zijn problemen af te komen.

Erkenning

Rutger ging aan theatersport doen, wat in het begin heel moeilijk was, maar wat hem wel van zijn podiumangst af hielp. Het gaat volgens hem om het krijgen van erkenning. "Als je hobby dammen, paardrijden of dansen is, en als je daar heen gaat, zit je in een groep met gelijkgestemden die dezelfde hobby hebben. Die vinden dat niet gek, je krijgt erkenning voor het feit dat je het leuk vindt. Dat is al een stukje waardering, dat geeft al aan dat je het waard bent."

Anti-pestkliniek

In zijn boek pleit Rutger Verhoeff voor een anti-pestkliniek, waar gekozen kan worden uit verschillende behandelmethodes, zoals meditatietraining, vechtsport maar ook gesprekken met een psycholoog. Het mooiste zou volgens hem zijn als er ook een ervaringsdeskundige bij is. "En ook dat het niet binnen de vier muren is, maar dat je ook naar buiten gaat, naar de maatschappij en dat je daar oefeningen doet. Daar help je mensen beter mee."

Het hele gesprek met Rutger Verhoeff kun je hier terugluisteren. Zijn boek heet 'Laat je niet verpesten. Hoe word je sterker na een pestverleden'.

Beeld: Facebookpagina Rutger Verhoeff

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari