Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Lou Fellingham & Jake Isaac Sacrifice
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Lou Fellingham & Jake Isaac Sacrifice
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Lou Fellingham & Jake Isaac Sacrifice
Luister

"Internet vergroot de zelfredzaamheid van senioren"

jeff-sheldon-2556-unsplashvrijdag 21 september 2018 09:43

Steeds meer zaken moeten online geregeld worden, zoals je belastingaangifte en je bankzaken. En alhoewel veel mensen weten hoe het werkt, heeft toch een kwart van de Nederlandse computergebruikers veel moeite met deze nieuwe ontwikkelingen. Saskia Hamminga van Seniorweb weet waar mensen tegen aanlopen en helpt ouderen de weg vinden op het internet.

"Wij merken dat veel mensen het spannend vinden om er mee te beginnen, omdat ze bang zijn om dingen verkeerd te doen. Wij proberen die drempel weg te nemen. We merken ook dat men het spannend vindt als er een nieuwe update komt of een nieuwe versie, omdat alles dan weer anders werkt. En ze maken zich soms druk over de veiligheid: wat kan wel en niet? Daar proberen wij ze bij te helpen."

Zelfredzaamheid

De ontwikkelingen op het gebied van internet en technologie gaan razendsnel. Hoe kunnen ouderen dit volgens Saskia bijbenen? "Het is van belang om te blijven herhalen. We geven cursussen op 400 plekken in het land en er is een hulplijn beschikbaar zodat vrijwilligers thuis computerhulp kunnen geven. Het is echt een kwestie van doen: je wereld wordt groter. Je kunt ook zelf een berichtje sturen en de treintijden opzoeken. Het vergroot je zelfredzaamheid."

Skypen

Dat senioren het vaak spannend vinden om te starten met de nieuwe technische mogelijkheden, blijkt uit het verhaal van een vrouw die hulp zocht bij Seniorweb. Ze had nog nooit een tablet vastgehouden. "Via het tablet kwamen we op de Facebookpagina van haar kleinzoon, en dat vond ze ontzettend leuk omdat ze kon zien waar hij allemaal mee bezig was. Er stond zelfs een foto van haar op. En toen ze het eenmaal doorhad zei ze: was ik er maar eerder aan begonnen. Nu skypen ze regelmatig en ziet ze haar kinderen en kleinkinderen veel vaker."

 Je kunt hier het hele gesprek met Saskia Hamminga van Seniorweb terugluisteren

Bron foto: Unsplash

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari