Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Brian & Jenn Johnson You're Gonna Be OK
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Brian & Jenn Johnson You're Gonna Be OK
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Brian & Jenn Johnson You're Gonna Be OK
Luister

Wat kun je doen tegen een herfstdip?

herfstbladerenvrijdag 21 september 2018 10:53

Wanneer de bladeren van de bomen vallen en de dagen korter worden, krijgen veel mensen last van een herfstdip. Je hebt dan minder zin om aan je dag te beginnen en alles lijkt te veel. Maar daar is volgens psychiater Marrita Harmannij van Eleos wat aan te doen. "Het is belangrijk om veel naar buiten te gaan en er echt op uit te gaan, ook al heb je er geen zin in."

"De herfstdip wordt een depressie als je daardoor niet meer kunt fuctioneren en je je dagelijkse dingen niet meer kunt doen. Een depressie komt maar bij 3 procent van de mensen voor. Het is algemeen bekend dat men zich in de zomer actiever voelt. Maar het verschilt een beetje per persoon hoe gevoelig je daarvoor bent." 

Langer slapen

Volgens Marrita Harmannij lijkt het een beetje op een winterslaap. "We gaan meer eten, langer slapen, en we hebben minder zin om dingen te gaan doen. Dat hoort bij het weer. Maar het wordt een probleem als je merkt dat je echt somber wordt. We weten nog niet precies hoe het kan dat sommige mensen daar gevoeliger voor zijn. Maar mensen die dichtbij de evenaar wonen hebben er wel veel minder last van." 

Naar buiten 

"Het licht zorgt ervoor dat onze biologische klok wakker blijft. Het belangrijkste wat je kan doen als je in de herfst en de winter minder energie hebt: ga naar buiten. Laat het licht in je ogen schijnen, en ga niet al te vroeg slapen. Dan kun je al heel veel voorkomen. Ook lichttherapie is een mogelijkheid." 

Je kunt hier het hele gesprek met Marrita Harmannij terugluisteren:

Bron foto: Unsplash 

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari