Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Brian & Jenn Johnson You're Gonna Be OK
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Brian & Jenn Johnson You're Gonna Be OK
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Brian & Jenn Johnson You're Gonna Be OK
Luister

Zorgen over religieuze beweging uit China

kerkvandealmachtigegoddonderdag 27 september 2018 07:30

Het Meldpunt Sektesignaal maakt zich zorgen over een religieuze beweging uit China: de Kerk van de Almachtige God. Via Facebook verspreid deze groep de boodschap dat Jezus al in 1991 is teruggekeerd op aarde in het lichaam van een Chinese vrouw. Deze boodschap wordt onder andere gedeeld met veel christelijke leiders, merkt de redactie van Groot Nieuws Radio op.

Redacteur Thijs Noorlandt zag dat hij veel vriendschapsverzoeken kreeg van mensen met een Aziatisch uiterlijk. Toen hij verder onderzoek deed, zag hij dat deze accounts ook veel christelijke leiders en mensen met een functie in de kerk volgden. Op deze accounts worden veel dezelfde soort filmpjes en plaatjes gedeeld van de Kerk van de Almachtige God, vertelt Thijs donderdagochtend bij Groot Nieuws Radio.

Voet tussen de deur

De Kerk van de Almachtige God leert dat Jezus in 1991 in het lichaam van een Chinese vrouw is teruggekeerd op aarde en dat er een nieuwe tijd is aangebroken. "Ik geloof niet dat hun leer klopt. Dat mag iedereen zelf weten, maar voor mij voelt het als een strategie om via Facebook een voet tussen de deur te krijgen. Dat het op een subtiele manier in je leven binnenkomt en doordat het meer verspreid wordt dat het ook een grotere autoriteit krijgt."

Sektarische elementen

Karin Krijnen van het Meldpunt Sektesignaal doet sinds deze week onderzoek naar de Kerk van de Almachtige God en noemt het een groep met sektarische elementen. "Als je spreekt van fake-accounts en dat mensen actief geworven en geronseld worden, dan is één van de criteria mogelijk wel van toepassing, dat er bedrieglijke en misleidende wervingsmethoden worden gebruikt", vertelt Krijnen donderdagochtend bij Groot Nieuws Radio. "Daarnaast denken we dat er mentale manipulatie wordt aangewend. Mensen die pogingen hebben gedaan om in China familieleden uit deze groep te krijgen, zijn zeer agressief bejegend."

De redactie van Groot Nieuws Radio heeft zelf ook gebeld met de Kerk van de Almachtige God. Een woordvoerder benadrukt dat iedereen  vrij is om vriendschapsverzoeken te doen op Facebook. Ook verwijst ze naar hun website door.

Het hele gesprek met Thijs Noorlandt van Groot Nieuws Radio en Karin Krijnen van het Meldpunt Sektesignaal kun je hier terugluisteren.

Beeld: Facebookpagina Kerk van de Almachtige God

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari