Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Lincoln Brewster Deep Down (Walk Through Fire) (Acoustic)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Lincoln Brewster Deep Down (Walk Through Fire) (Acoustic)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Lincoln Brewster Deep Down (Walk Through Fire) (Acoustic)
Luister

Remmelt Meijer: Kerk kan prima zonder een gebouw

remmeltmeijermaandag 08 oktober 2018 07:55

De laatste tijd verschijnen in de media veel berichten dat kerkgebouwen hun deuren noodgedwongen moeten sluiten. Maar kun je ook geloven zonder kerk? Remmelt Meijer van Nederland Zoekt is van mening dat kerken prima zonder gebouw kunnen. "Die zitten ons vaak in de weg. Ik krijg het gevoel dat mensen de kerk aan dat gebouw gaan verbinden, aan die een of twee diensten op zondag, en dat is dan kerkzijn."

Geloofsvragen

Remmelt Meijer hanteert voor zijn werk voor Nederland Zoekt graag een andere definitie voor het woord kerk. "Kerk is 24/7, dat is je leven en dat zijn de mensen. Als er buiten de kerk mensen rondlopen met geloofsvragen en behoefte hebben aan bijvoorbeeld verbinding, dan zeg ik: jongens, daar is de kerk! Laten we dat gebouw lekker zitten, want blijkbaar roept dat gebouw voor heel veel mensen iets negatiefs op."

Voor de omgeving

De kerk is op plekken waar mensen zich op normale momenten vertrouwd en veilig voelen, stelt Meijer. "Voor mij is dat niet gigantisch alternatief, het is dat je opnieuw nadenkt over de vraag: wat is op deze plek nodig? En hoe trek je met elkaar op? In plaats van dat je zegt: hier is het spoorboekje en daarin staat hoe we het gewend zijn om te doen. Er ligt veel meer nadruk op bijvoorbeeld thuis bij elkaar eten of in een buurthuis eten en anderen uitnodigen. De kerk is veel meer een groep mensen die er regelmatig op uit trekt en iets voor de omgeving betekent."

Kansen

Meijer verwacht dat de vorm van vijfhonderd mensen in een kerkdienst op zondag niet de hoofdvorm blijft van kerkzijn. "Op het moment dat je zegt: kerken gaan dicht, dan denk ik: wacht even, het zijn in ieder geval gebouwen die dicht gaan, maar er zijn op andere plekken mensen te vinden. En dat is heel interessant, daar liggen kansen."

Het hele gesprek met Remmelt Meijer kun je hier terugluisteren.

Beeld: Facebookpagina Remmelt Meijer

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari