Nu op Groot Nieuws Radio

00:00 - 05:25 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

Chris Tomlin At The Cross (Love Ran Red) (Acoustic)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Chris Tomlin At The Cross (Love Ran Red) (Acoustic)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Chris Tomlin At The Cross (Love Ran Red) (Acoustic)
Luister

3 tips: zo heb je positieve impact op het klimaat

windmolen_unspldinsdag 09 oktober 2018 07:55

De opwarming van de aarde moet beperkt blijven tot maximaal anderhalve graad. Zo blijft het risico beperkt op enorme droogte, overstromingen, extreme hitte en andere gevolgen van klimaatverandering. Maar hoe kun je zelf bijdragen aan klimaatsverbetering? IJmert Muilwijk, oprichter van Groenpand, geeft bij Groot Nieuws Radio 3 tips.

Wanhopig

"Ik voel me best wel eens wanhopig", vertelt IJmert Muilwijk als hij vertelt over wat hij doet om zijn impact op het milieu te verminderen. "Elke dag ga ik 's avonds naar huis met gedachte: ik had nog wel twintig uur kunnen doorwerken Er valt nog zoveel te doen op het gebied van verduurzaming van huizen en kantoren. En als je boer bent, kun je ook iets doen. Iedereen kan in zijn werk en in zijn privéleven een groot verschil maken."

Verantwoordelijk

"Ik hou me vast aan gedachte dat we wel degelijk een verschil kunnen maken. Uiteindelijk zijn we samen verantwoordelijk, ondanks dat we met miljarden mensen op deze wereld zijn. Allemaal zijn we een druppeltje op die gloeiende plaat. En samen kunnen we óf een hele positieve óf een hele negatieve impact maken. Helaas is het zo dat we als wereldbevolking steeds meer consumeren. We willen steeds meer en we leven op grotere voet."

3 tips

Maar hoe kun je als individu bijdragen aan een positieve impact op het klimaat? IJmert Muilwijk geeft 3 tips:

1. Koop minder spullen. Dat is volgens IJmert iets wat we allemaal kunnen doen. "Je telefoon, beddengoed, auto of schoenen. Achter alles zit een productieketen. En daarmee maak je een behoorlijke impact op deze wereld." Ook kun je minder eten kopen of duurzamer eten halen.

2. Reis met het openbaar vervoer. "Mobiliteit is echt een grote vervuiler", vertelt IJmert. "Als je iets meer het openbaar vervoer kunt pakken, heel graag. Of ga je dichter bij je werk wonen. En ga iets minder vliegen waar mogelijk."

3. Duurzamer met energie omgaan. "We gaan weer richting de winter en dan moet het huis weer verwarmd worden. ER gaat ontzettend veel gas door NEderland, dat stoken we op om onze huizen te verwarmen. Door bijvoorbeeld je huis beter te isolerenn, door zonnepanelen te plaatsen of een warmtepomp te nemen, kun je duurzamer met je energiegebruik omgaan."

Het hele gesprek met IJmert Muilwijk kun je hier terugluisteren.

Beeld:

« Terug

Deel via

Archief > 2018 > oktober