Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Muziektrack
Luister

"Eerlijke kans voor starter op huizenmarkt"

huizenwijk_unspldonderdag 11 oktober 2018 17:30

De huizenprijzen zijn het afgelopen kwartaal flink gestegen, meldt de NVM donderdag. Er ontstaat druk op de markt door toenemende schaarste, toenemende vraag en een lage rente. Makelaar Ronald Otten ziet dat mensen geen eerlijke kans krijgen om een huis te kopen. Hij ontwikkelt daarom een veilingsysteem. "We creëeren een eerlijk speelveld voor iedereen die belangstelling heeft."

Ruis

"We zien dat een heleboel mensen niet meer aan bod komen om een huis te kopen", vertelt Ronald Otten van Goed Nieuws Makelaars bij Groot Nieuws Radio. "Een woning wordt te koop gezet op Facebook en even later is die woning al verkocht. De verkoper krijgt geen kans om zijn woning optimaal te verkopen, maar ook kopers krijgen niet de gelegenheid om informatie te verzamelen. Er ontstaat ruis op de markt."

Onderzoek

"Een verkoper heeft een informatieplicht een een koper heeft onderzoeksplicht", vertelt Otten. "Als de markt zo snel gaat en je hebt geen vragenlijst ingevuld of geen bouwkundige keuring laten uitvoeren en je koopt dat huis. Wat heb je dan gekocht? Sommige mensen springen best wel in een diep gat vanuit oppertunisme en de krachten in de markt. Dat zien we als een potentieel probleem."

14 dagen

Een veiligsysteem moet zulke problemen voorkomen. "We bouwen een duidelijk en overzichtelijk platform waarop de woning goed wordt gepresenteerd. Niet alelen in praatjes en plaatjes, maar met een volledige vragenlijst en een bouwkundige keuring waarop ook garantie wordt gegeven. Als koper weet je dan wat je koopt, het huis voldoet altijd aan je verwachtingen. Ook heb je met het veilingsysteem de tijd om de financiering rond te maken. Een veilig loopt 14 dagen, dus je hebt de tijd om naar de bank te gaan. Niet dat je de woning te koop ziet staan en dat je gelijk uit paniek moet toeslaan. Je hebt gewoon tijd voor je onderzoek."

Gunning

De verkoper heeft altijd recht op gunning, benadrukt Ronald Otten. "Op basis van de biedingen kan hij beoordelen wie het beste voorstel heeft voor de betreffende verkoper." Otten hoopt dat het veilingsysteem vanaf begin november actief kan zijn.

Het hele gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash

« Terug

Deel via

Archief > 2018 > oktober