Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Chris August The Campfire Song
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Chris August The Campfire Song
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Chris August The Campfire Song
Luister

"Rokers hebben een beloning hard nodig"

addiction-ashtray-blur-247040vrijdag 19 oktober 2018 09:21

Geld krijgen van je werkgever als je stopt met roken? Dat kan zomaar werkelijkheid worden. Uit onderzoek van de Universiteit Maastricht blijkt namelijk dat stoppen met roken kansrijker wordt als medewerkers hiervoor een beloning krijgen. Floor van den Brand is gezondheidswetenschapper en vertelde waarom dit juist zo goed werkt.

"Toen we dit onderzoek gingen starten hadden we inderdaad verwacht dat het zou kunnen helpen. Je moet het wel eerst goed uittesten, maar nu hebben we dus bevestigd gekregen dat het echt werkt. In de groep met mensen die 350 euro konden krijgen waren veel meer mensen gestopt dan die in de groep waarbij er geen beloning tegenover stond." 

Extra motivatie

Volgens Floor van den Brand geeft een beloning net die extra motivatie die rokers zo hard nodig hebben. "Het is leuk om naar te streven en fijn om te krijgen. Een beloning voelt altijd goed, en op zo'n doelgroep werkt dat goed. Wat wel een belangrijke uitkomst was dat je ziet dat sommige methodes minder goed werken bij mensen met een lage of een gemiddelde opleiding." 

Rookhok

"Wat mij betreft is het voor iedereen goed als collega's stoppen met roken. Het is natuurlijk niet leuk om collega's om de zoveel tijd naar het rookhok te zien gaan. Dit programma is alleen voor rokers, maar er zijn ook andere programma's, zoals het promoten van gezond eten en meer bewegen. Ik hoop natuurlijk dat meer werkgevers horen van dit plan en dat ze hier gebruik van gaan maken. We willen in Nederland dat het aantal rokers drastisch omlaag gaat, en als dit de manier is om dat te bereiken zouden we dat op deze manier moeten doen."

Je kunt hier het hele gesprek met Floor van den Brand terugluisteren: 

Bron foto: Pexels

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari