Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Natalie Grant More Than Anything
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Natalie Grant More Than Anything
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Natalie Grant More Than Anything
Luister

Conflict in kerk? Deze inzichten kunnen helpen!

handindelucht_unsplmaandag 22 oktober 2018 08:30

Een Nederlander is een geloof, twee Nederlanders is een kerk en drie Nederlanders is een kerkscheuring. Een bekend gezegde waar een kern van waarheid in zit. Een conflict in de kerk kan veel teweeg brengen. Hoe ga je daar op een verstandige manier mee om? Jodien van Ark beleidde kerken bij conflicten en veranderingen en gaf bij Groot Nieuws Radio een paar wijze inzichten.

1. Het probleem helder krijgen

Hoe pak je een conflict in de kerk aan? Dat hangt allereerst af van wat er precies aan de hand is. Zoek naar wat er speelt, want volgens Jodien van Ark spelen er meestal een aantal dingen door elkaar. Spreek met mensen wat er precies aan de hand is.

2. Eenheid in verscheidenheid kan

Jodien van Ark is overtuigd dat je in een kerk het liefdevol met elkaar oneens kan zijn. Maar dat vraagt wel veel van je, waarschuwt ze. "Het vraagt van mensen dat je verder dan je eigen blik kan kijken. Christenen kunnen op verschillende manieren hun geloof beleven en dat is allemaal waardevol. Laat niet je eigen waarheid voorop staan, maar Gods waarheid."

Het gaat mis als je een is-gelijk-teken plaats tussen Gods waarheid en je eigen waarheid. "Het kan erg helpen om jezelf daarin wat kleiner te maken. Een van de grote waarheden van God is dat we liefdevol, barmhartig en mild met elkaar omgaan. Als dat het uitgangspunt is, zie ik veel mogelijkheden."

3. Een buitenstaander kan helpen

De blik van een buitenstaander op een conflict in de kerk kan veel goeds doen. Jodien van Ark heeft geprobeerd zich in te leven in alle mensen die betrokken zijn. "Bij iedereen die ruzie maakt, staat iets op het spel. Als je dat op tafel krijgt, niet alleen op een cognitieve manier, maar op een hart-en-ziel-manier, dan ontstaat er ruimte. Dan voelen mensen: ik krijg niet gelijk hoe ik het graag wil, maar ik word wel serieus genomen. Dan kan het niet anders dan dat we samen verder gaan."

4. Met een standpunt neem je afstand

In discussies en conflicten kunnen snel geestelijke argumenten worden ingebracht zoals 'we zijn te weinig op God gericht'. Jodien van Ark merkt dat het niet helpt. "Dat is zo'n standpunt waardoor je afstand neemt van anderen. Terwijl ik denk: als je samen praat over wat het precies betekent om op God gericht te zijn, dat helpt!"

Het hele gesprek met Jodien van Ark kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari