Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Needtobreathe Washed By The Water (Acoustic) (Live)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Needtobreathe Washed By The Water (Acoustic) (Live)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Needtobreathe Washed By The Water (Acoustic) (Live)
Luister

Catechisatie uit de tijd? Jongeren hebben er recht op!

bible_unspldinsdag 06 november 2018 07:55

Hij schreef methodes voor catechisatie en leidde studenten op tot catecheet. En nu is Hans Meerveld gepromoveerd op het thema dat hem een groot gedeelte van zijn leven bezighoudt: het overdragen van kennis over het christelijk geloof door middel van catechisatie. Of het ouderwets is? "Ik kan me voorstellen dat het woord wat belegen klinkt, maar ik zou durven zeggen: jongeren hebben recht op deze vorm van ondersteuning."

Motivatie

"Veel kerken zijn er mee gestopt, dat vind ik jammer", vertelt Hans Meerveld dinsdag bij Groot Nieuws Radio. Een belangrijke conclusie uit zijn onderzoek is echter dat jongeren catechisatie heel belangrijk vinden. Ook is het geen verplichting van de ouders, maar kiezen jongeren zelf om naar catechisatie te gaan. "Er zit wel wat gewoonte bij, maar als je doorpraat over de motivatie, dan vinden ze het fijn om naar catechisatie te gaan en een plek te hebben waar ze over hun geloof kunnen praten. Soms waarderen ze het zelfs meer dan een kerkdienst."

Ervaringen

Een van de dingen die niet lukt is dat er kennis wordt overgedragen door catechisatie. "Dat is een kenmerk van de cultuur: jongeren gaan anders met kennis om. Kennis is niet iets dat je direct overneemt, aanvaardt of achter staat, maar waar je mee aan het werk gaat." Wat wel goed werkt zijn ervaringsverhalen, als het gaat om wat geloof voor iemand betekent. "Juist dat element: wat je er mee kan doen, hoe het je geraakt heeft, hoe je er houvast aan gehad hebt, juist dat soort verhalen werken heel goed", aldus Meerveld.

Het hele gesprek met Hans Meerveld kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash

« Terug

Deel via

Archief > 2018 > november