Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Lincoln Brewster Deep Down (Walk Through Fire) (Acoustic)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Lincoln Brewster Deep Down (Walk Through Fire) (Acoustic)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Lincoln Brewster Deep Down (Walk Through Fire) (Acoustic)
Luister

Schouten: Voedsel is zo'n ongelooflijk voorrecht

carolaschoutenwoensdag 07 november 2018 08:30

Het is dankdag voor gewas en arbeid, een dag waarop ook minister Carola Schouten van Landbouw stil staat bij de welvaart die we in ons land hebben. "Het feit dat we voedsel op ons bord hebben liggen, zonder dat we daar bij nadenken dat het bijzonder is, dat is zo'n ongelooflijk voorrecht", vertelt Schouten bij Groot Nieuws Radio. Ook is ze dankbaar voor alle mensen die ons voedsel produceren.

Toekomst voor boeren

Carola Schouten (ChristenUnie) staat sinds vorig jaar oktober aan het hoofd van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Ze werd uitgeroepen tot de populairste minister, maar er is ook kritiek op haar. In De Nieuwe Morgen wil ze dat rechtzetten. "De suggestie die ik las dat ik boeren klein wil houden, dat ik boeren hun bedrijf afpak, dat is zó niet waar. Ik ben in alles wat in me zit, bezig om de boeren een toekomst te geven. Ik voel de wanhoop van sommige boeren, maar niets in mij zou hen willen blokkeren om hun bedrijf uit te oefenen."

Kringlooplandbouw

In De Nieuwe Morgen ging ze onder andere in op de kritiek dat er steeds wisselende regelgeving is voor boeren. Deze zomer presenteerde ze haar visie op de manier van produceren. "De manier waarop we dat nu doen, zoveel mogelijk produceren tegen zo laag mogelijke kosten, daarin lopen we tegen grenzen in Nederland. Dat moeten we op een andere manier gaan doen. Wat we voorstellen is de kringlooplandbouw, daarbij staat centraal dat je zo min mogelijk grondstoffen gebruikt en dat je efficiënt met grondstoffen omgaat. Alles heeft waarde, niets is waardeloos. En je moet zorgen dat er zo min mogelijk uitstoot plaatsvindt naar de bodem, de lucht en het water."

Betere positie

Schouten zoekt als minister ook naar een betere positie van de boer op de markt. "Nu zie je vaak dat de boer de onderste schakel is waar veel druk op wordt gelegd om tegen zo laag mogelijke kosten te produceren", aldus de minister bij Groot Nieuws Radio. Ze vindt dat boeren zich moeten verenigen om onderhandelingsmacht te krijgen. En als de eisen worden aangescherpt voor boeren, moet daar in de contracten rekening mee gehouden worden.

Gebed

Dankdag is voor Carola Schouten een persoonlijk mment van dank. "Ik hoop vandaag ook nog een kerkdienst te bezoeken. Maar we hebben ook een groep op het ministerie die regelmatig bidt. Ik hoop daar vandaag ook aanwezig te kunnen zijn. Omdat je stil moet staan bij de overvloed die we hebben in dit land. Voor sommige mensen is het moeilijk om de eindjes aan elkaar vast te knopen, maar over het algemeen hebben we echt ongelooflijk veel welvaart."

Het hele gesprek met minister Carola Schouten kun je hier terugluisteren.

Beeld: ChristenUnie / Ruben Timman

« Terug

Deel via

Archief > 2018 > november