Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

"Gods liefde is voor homo én hetero"

liefde_unspldinsdag 13 november 2018 08:30

Het is een spannende week in de discussie homoseksualiteit en de kerk. De synode van de Protestantse Kerk spreekt over het zegenen van homoparen. Komende vrijdag is er ook een studiedag over dit onderwerp. Blogger en schrijver Robert Plomp is een van de sprekers. "Mijn boodschap zal zijn dat het huwelijk iets vertelt over Gods liefde en trouw, niet over onze liefde en trouw."

"Zijn liefde en trouw is voor iedereen, homo en hetero. Juist daarom moeten we homoseksuelen niet buitensluiten van het huwelijk. Dan staat niet Gods genade centraal, maar onze eigen seksuele identiteit komt dan centraal te staan", vertelt Robert Plomp bij Groot Nieuws Radio.

Gesprek

Homoseksualiteit is een gevoelig onderwerp binnen de kerk. Het uitgangspunt van de studiedag is de gedachte dat het gesprek over homoseksualiteit in orthodoxe kerken verkeerd gevoerd wordt, vertelt Robert Plomp. "En we vinden allemaal dat als het gesprek verkeerd gevoerd wordt, dat homoseksuelen daar het slachtoffer van zijn en dat het de kerk uiteindelijk niet opbouwt."

"Het is belangrijk om dit gesprek aan te gaan. En we durven het ook aan, omdat we als initiatiefnemers heel veel van onze homoseksuele broeders en zusters houden en daarom graag praten we over de lasten die zij hebben te dragen.

Eenheid

Het doel van de studiedag is om te zoeken naar eenheid. "Ik vond het heel mooi hoe Ad de Boer dat zei op onze laatste bijeenkomst, hij is onze dagvoorzitter. Hij zei: 'We erkennen elkaar als christen ondanks de verschillen, maar we willen die verschillen niet zomaar accepteren. Zo sta ik er zelf ook, ik wil graag zoeken naar eenheid, dat is een belangrijk onderwerp op deze dag. Maar dat mag aan de andere kant niet ten koste gaan van waarheid of liefde. Daarom zal ik me als spreker zeker inzetten voor volledige aanvaarding, maar wel met elkaar. Niet dat we daar allemaal onze eigen stokpaardjes gaan berijden ten koste van de ander."

Meer informatie vind je op weetwatjegelooft.nl. Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari