Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Steven Curtis Chapman Beauty Will Rise
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Steven Curtis Chapman Beauty Will Rise
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Steven Curtis Chapman Beauty Will Rise
Luister

Moeten we Zwarte Piet inruilen voor een roetveegpiet?

zwartepietwoensdag 21 november 2018 07:55

De discussie over Zwarte Piet wordt jaar na jaar gevoerd. Dit weekend werd duidelijk hoe fel deze discussie is. Rick Timmermans, schrijver en hoofdredacteur van Ignis, vindt dat beide partijen serieus genomen moeten worden. "Als ik beide pijnen weeg, dan weegt de pijn van de mensen die zich gediscrimineerd voelen vele malen zwaarder dan de pijn van mensen die een traditie willen houden."

De behoefte om zich uit te spreken kwam na een filmpje waarin hij zag dat mensen zich grof en racistisch uitten tegenover demonstranten die graag willen willen dat Zwarte Piet verdwijnt. "Toen dacht ik: dit is niet goed. Als we zo met elkaar omgaan in dit land, dan wil ik graag aan de mensen laten weten aan welke kant ik sta. En dan sta ik aan de kant van de mensen die willen dat Zwarte Piet weggaat."

Niet normaal

Net als Gert-Jan Segers (ChristenUnie) heeft ook Rick Timmermans nooit iets racistisch gezien in Zwarte Piet. "Dat komt omdat ik zelf een blanke kleur heb, dan voel je dat ook niet. Dan word je er niet op aangesproken tijdens de hele sinterklaastijd. Moet je niet 's nachts schoentjes vullen? Of moet je op 6 december niet het land uit? Dat soort gekke dingen."

De documentaire van Sylvana Simons, die woensdagavond bij de NPO wordt uitgezonden, maakte wat los bij Rick. "Sylvana staat 1 minuut op straat, en wat ze dan voor racistische uitingen ze dan allemaal over zich heen krijgt. Ik wist niet dat het in ons land al zo ver was. Hier moet je tegen op staan, dit is niet normaal."

Blank

Rick Timmermans vermoed dat er over 50 jaar geen Zwarte Piet meer is met rode lippen en gouden oorbellen. Net als Gert-Jan Segers pleit Rick Timmermans voor een roetveegpiet. "Als ie maar niet zwart is. Kinderen zijn er echt niet mee bezig welke kleur pieten hebben. Ook al zijn ze helemaal blank, dat maakt toch helemaal niet uit."

"We moeten in een land als Nederland zeggen: we kiezen voor de mens die hier echt onder lijdt. Jammer van die traditie dan."

Het gesprek met Rick Timmermans kun je hier terugluisteren.

Beeld: Wikipedia / Danny den Otter

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari