Nu op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Chr. Regionaal Koor 'New Voices' & 'Oriolus' Grote Koning, Vredevorst
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Chr. Regionaal Koor 'New Voices' & 'Oriolus' Grote Koning, Vredevorst
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Chr. Regionaal Koor 'New Voices' & 'Oriolus' Grote Koning, Vredevorst
Luister

PKN wijst verklaring tegen homoseksualiteit af

gay flag unsplashmaandag 07 januari 2019 13:30

Een statement tegen homoseksualiteit en transgenders maakt veel los op sociale media. Het gaat om de 'Nashville verklaring' die ondersteund wordt door predikanten en politici uit de orthodox-protestantse hoek. Maar niet door René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland. Hij vindt de verklaring een pijnlijke misser en bovendien theologisch en pastoraal onverantwoord.

Liefde en trouw

Volgens De Reuver wordt er onvoldoende rekenschap gegeven van de hermeneutische stap die gemaakt moet worden van een Bijbeltekst naar wat dat betekent voor de situatie van nu. "Alsof die context van toen en waar het nu om gaat, een liefdesrelatie van liefde en trouw tussen twee mensen van hetzelfde geslacht, of dat zomaar hetzelfde is. Dat is het namelijk niet. Daar wordt geen rekenschap van gegeven en daardoor theologisch onverantwoord."

Ook is de verklaring (hier te downloaden) pastoraal onverantwoord, vindt De Reuver. "Omdat het mensen die hiermee worstelen alle ruimte ontneemt om eerlijk en open hun verhaal te doen, juist ook in deze gemeenten waar deze predikanten voorgangers van zijn. Zeker als je voor jezelf heel sterk voelt dat je niet anders kan. En bovendien zet het ook mensen weg: jullie geven geen rekenschap van deze Bijbelteksten en jullie zijn niet trouw aan de schrift. Het lijkt een statement te zijn van 'zo is het', maar eigenlijk is het heel uitsluitend."

Welkom bij God

Hoe zou de kerk zich wel moeten opstellen? René de Reuver legt uit wat de lijn is van de Protestantse Kerk in Nederland. "We zeggen: bij God is elk mens welkom. Wat je geaardheid ook is, jij bent heel hartelijk welkom bij God en dus ook in de kerk. Er zijn veel gemeenten in de Protestantse Kerk waar homoseksuele mensen en transgenders volop participeren."

"Ten tweede: in de kerk moet je de ruimte scheppen. Dat kan alleen in lokale gemeenten in een sfeer van openheid en vertrouwelijkheid. Waar ruimte is om je verhaal te horen, maar ook waar aarzelingen gedeeld kunnen worden van broeders en zusters die moeite hebben met een homohuwelijk. Dan kun je op een vertrouwelijke manier spreken om een stap verder te komen. En dat is nou net wat hier niet gebeurt."

Betreuren

De Reuver betreurt het dat ook predikanten uit de Protestantse Kerk de Nashville verklaring hebben ondertekend. In totaal gaat het om dertig predikanten op een totaal van 1600 PKN-predikanten, benadrukt de scriba. "We beteuren het, omdat het niet de lijn van de kerk is."

Geordende liefde

In De Dag Van Vandaag hoorde je de reactie van ds. Rinie van Reenen, predikant van de Hersteld Hervormde Gemeente in 't Harde en Oldebroek. Van Reenen is een van de ondertekenaars van de Nashville verklaring. Hij geeft toe dat er bepaalde communicatiefouten zijn gemaakt rondom de verklaring. "Het is eigenlijk wat sneller openbaar gekomen dat we van plan waren. Met name op het punt van ondertekening is dat niet zorgvuldig gebeurd. (...) Enkelen hadden ook niet helemaal duidelijk dat het om een openbare ondertekening ging, dat is niet zorgvuldig genoeg gecommuniceerd."

Van Reenen merkt ook in de discussie die ontstaan is een verschil van uitgangspunt. "Ons denken in de kerk, zeker in het deel van de kerk waar de meeste ondertekenaars zich in bevinden, is vanuit een principe, een uitgangspunt. Zo sta je erin en dat ga je in praktijk brengen. En daar vanuit ga je denken: hoe gaan we nu met mensen om vanuit dit standpunt? Veel mensen die dit lezen hebben veel minder die vanzelfsprekendheid om te denken vanuit principes. ALs je dan direct het principe neergezet ziet, dan krijgen ze het gevoel: het gesprek is gesloten."

"Een van de dingen waarin God zijn liede zichtbaar maakt is het huwelijk", vertelt Van Reenen. "Gods liede is geen vormeloze liede, maar een geordende liede. Dat maakt het voor mij zo belangrijk dat we het huwelijk niet beschadigen." Volgens de predikant kan die liefde niet zichtbaar worden in bijvoorbeeld een relatie tussen twee mannen.

Beeld: Unsplash

« Terug

Deel via

Archief > 2019 > januari