Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

LEV Tussen Vrees En Veiligheid
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

LEV Tussen Vrees En Veiligheid
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

LEV Tussen Vrees En Veiligheid
Luister

"God sprak tot mij in de gevangenis"

alleenwoensdag 09 januari 2019 11:55

Wilfred Kols groeide deels op in Culemborg en deels in Kamp Vught, te midden van een verwarde en gekwetste Molukse gemeenschap. Die moeilijke tijd draagt eraan bij dat Wilfred aan drugs verslaafd raakt en steeds verder het criminele circuit wordt ingezogen. Kort nadat zijn vriendin Daisy onverwachts overlijdt, wordt Wilfred opgepakt door de politie en belandt hij in de gevangenis.

"Ik leerde in mijn jeugd dat je moest strijden om iets te krijgen. Dat verharde me. Mijn helden waren onder andere de Molukse treinkapers. Ik wilde zijn zoals zij.Tegelijkertijd ben ik christelijk opgevoed en deed ik belijdenis met alle rituelen die daarbij hoorden. Toen ik als portier werkte in een bar kwam ik voor het eerste in aanraking met cocaïne. Ik kende een jongen die het gebruikte en ik dacht dat dit erbij hoorde. Ik gebruikte mijn eerste lijntje. Het vulde iets bij me, maar aan de andere kant wist ik dat ik ergens aan begon wat niet goed was. Ik ging zelf ook dealen en elke keer had ik meer nodig."

Aangeraakt

Wilfred ging steeds dieper het criminele circuit in. "De coke had me in mijn macht. Ik zag er van buiten goed uit, maar van binnen was ik aan het afsterven. Toen ik de gevangenis in ging kreeg ik het boek 'Ik zal nooit meer huilen' van Nicky Cruz in handen gedrukt. Ik dacht eerst: ik ga maar gewoon lezen om de tijd te verdoen. Maar ik begon te lezen en ik werd aangeraakt door dat boek. Er kwam een stem vanuit die cel en die zei tegen mij: mijn zoon, ongeacht van wat je hebt gedaan, ik hou van je. En die woorden en die stem, dat kwam als een mes in mijn hart terrecht." 

Je kunt hier het het hele gesprek met Wilfred Kols terugluisteren.

« Terug

Deel via