Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Opwekking Band met Bertina Grijpstra 561 Nederig Van Hart
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Opwekking Band met Bertina Grijpstra 561 Nederig Van Hart
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Opwekking Band met Bertina Grijpstra 561 Nederig Van Hart
Luister

Nu ook Vluchtmarkt in Amsterdam

Vluchtkerkmaandag 14 april 2014 15:05

Een groeiende groep uitgeprocedeerde asielzoekers vecht in Amsterdam al sinds 2012 naar een oplossing. Zij kunnen niet terug naar hun land van herkomst, maar zijn ook illegaal in Nederland. In Sandwich sprak Nando Kok met Marjan Sax, één van de supporters van de asielzoekers.

Nadat zij sinds 2012 verbleven in het tentenkamp in Osdorp, de Vluchtkerk, de Vluchtflat en het Vluchtkantoor zijn er op dit moment drie locaties in gebruik.

De gemeente Amsterdam mag geen noodopvang meer aanbieden, maar in overleg met staatssecretaris Teeven mogen ze als experiment een verbeterde voorziening aanbieden. Dat is de Vluchthaven, maar daar mogen volgens Marjan Sax slechts een beperkt aantal uitgeprocedeerde asielzoekers naartoe. Daar zijn echter nog wel 84 kamers vrij. Een grote groep asielzoekers kan hier dus niet naartoe en verblijft in de Vluchtgarage en (sinds dit weekend ook in) de Vluchtmarkt. Deze locaties zijn gekraakt.

Protest

Maandagmiddag wordt er ook geprotesteerd voor de specifieke opvang van vrouwelijke uitgeprocedeerde asielzoekers. Zij kunnen volgens Sax nergens heen. Sax: "Je mag vrouwen niet op straat zetten, omdat die echt extra kwetsbaar zijn. Er zijn jonge vrouwen bij die een open doel zijn voor vrouwenhandel en prostitutie."

Het protest vindt plaats op het Spui in Amsterdam.

Het interview met Marjan Sax is te beluisteren op Groot Nieuws Gemist.

« Terug

Deel via