Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (vr) - Lukas Kramer

Nu speelt

Lauren Daigle White Christmas
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Lauren Daigle White Christmas
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Lauren Daigle White Christmas
Luister

Hans Maat: Geestelijke vernieuwing in plaats van verandering

hansmaat_sqdinsdag 13 oktober 2015 07:55

De kerk heeft vooral geestelijk vernieuwing nodig en niet zo zeer verandering van vormen. Dat zei Hans Maat, directeur van het Evangelisch Werkverband dinsdagochtend in De Nieuwe Morgen. Hij reageert daarmee op het initiatief van vier jonge dominees die maandag met een handtekeningactie voor verandering binnen de Protestantse Kerk in Nederland begonnen.

Volgens de dominees moet er minder worden vergaderd, moet er minder nadruk komen op traditionele vieringen en moet de kerk minder naar binnen gekeerd zijn. Met de handtekeningenactie sluiten ze zich aan bij scriba Arjan Plaisier, die onlangs grote veranderingen in de kerk aankondigde.

Warm hart

Hans Maat juicht de actie toe, maar volgens hem is de verandering al volop gaande: "Deze predikanten zitten lokaal nog vast in dat institutionele, maar landelijk gezien is de verandering al volop in gezet." De directeur van het EW heeft de handtekeningactie nog niet ondertekend. "Ik draag het initiatief een warm hart toe, maar ik sta meer voor geestelijke vernieuwing. Daar begint het. Dan maakt het niet zo heel veel uit in welke vorm je kerk bent."

Inspanning

Belangrijker is volgens Maat de geestelijke vernieuwing: "De EW heeft 15 jaar gestreden voor dit soort dingen. We zijn enorm blij dat het nu zo ver is. Maar het is het wel een enorme krachtinspanning, ook geestelijk gezien om het tij nog te keren. Eigenlijk is het al kwart over 12. Op dit moment zou die verandering en vernieuwing gaande moeten zijn." 

De Dag Van Vandaag

Maandagmiddag sprak Marien Korterink met Jantine van Iersel-Veenhof, één van de predikanten die een handtekeningenactie is begonnen. Het gesprek is hier te beluisteren.

De dominees stellen dat het 'nu of nooit' is voor de Protestantse Kerk in Nederland. De kerk moet drastisch worden veranderd. Gebeurt er niets, dan zijn ze bang dat er weinig van over blijft.

« Terug

Archief > 2015

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari