Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Lincoln Brewster Deep Down (Walk Through Fire) (Acoustic)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Lincoln Brewster Deep Down (Walk Through Fire) (Acoustic)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Lincoln Brewster Deep Down (Walk Through Fire) (Acoustic)
Luister

Weekoverzicht Groot Nieuws Radio #week51

week51vrijdag 18 december 2015 14:00

Deze week is de Top 1008 van start gegaan op Groot Nieuws Radio! Zanger Bart Millard van MercyMe opende lijst donderdag. Tijdens de Top 1008 wordt er met prominente gasten teruggeblikt op het afgelopen jaar. Maar er was meer, zoals het klimaatakkoord. En hoe praat je met de buren over het kerstfeest? De beste gesprekken van afgelopen week vind je terug in het weekoverzicht!

Maandag

Akkoord bereikt tijdens klimaattop Parijs

De onderhandelaars op de klimaattop in Parijs hebben zaterdag een akkoord gesloten. In de eindtekst staan onder andere afspraken om de temperatuurstijging onder de 2 graden te houden. Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN spreekt van een historisch akkoord.

Behalve politieke leiders en milieurorganisaties waren ook vertegenwoordigers van kerken aanwezig op de klimaattop. Ook Karin van den Broeke, preses van de Generale Synode van de Protestantse Kerk in Nederland, was in Parijs en heeft de top gevolgd.

In De Nieuwe Morgen vertelt ze hoe ze als preses betrokken is bij het klimaatvraagstuk. Van den Broeke is blij dat er een akkoord is gesloten.


"Werk aan de winkel" na sluiten klimaatakkoord

Als je vandaag naar buiten stapt zou je niet denken dat het half december is. Zaterdagavond is in Parijs, aan het einde van het warmste jaar ooit, een historisch klimaatakkoord gesloten. 195 landen hebben afgesproken om de opwarming te beperken tot ruim onder de 2 graden. En nu is er werk aan de winkel, vindt weerman en klimatoloog Reinier van den Berg.

De overheid moet de uitstoot van gassen beperken, aldus Van den Berg.

In Sandwich sprak Nando Kok maandagmiddag met Reinier van den Berg.


Dinsdag

Donald Trump echt populair onder christenen?

Met een opvallende verschijning en vaak merkwaardige uitspraken is Donald Trump de meest besproken Republikeinse presidentskandidaat voor de verkiezingen in Amerika volgend jaar. Hij wil bijvoorbeeld de grenzen van de VS helemaal afsluiten voor moslims. Hij hemelt de Bijbel vaak op en geeft de moslimwereld de schuld van alle problemen.

Een gevleugelde uitspraak van Trump is: "I will be the greatest representative of the christians they’ve had in a long time". Blijkbaar spreekt hij christenen hiermee aan, want hij kan rekenen op veel steun van gelovige Amerikanen.

Hanno Janse bespreekt Donald Trump met André Krouwel, directeur van het Kieskompas en politicoloog.


Woensdag

"Veel mensen staan open voor boodschap van kerst"

Kerst is de meest gezellige tijd van het jaar. Familie en vrienden komen bij elkaar in een gezellige omgeving en schuiven aan voor lekker eten. Of ziet jouw kerst er toch net even anders uit? Grijp jij deze tijd aan om mensen in je omgeving de reden van kerst te vertellen? John Grandia, projectleider van Waarom Kerst, denkt dat in deze periode veel mensen open staan voor geloof en de boodschap van kerst.

Met het project Waarom Kerst willen verschillende organisaties de boodschap van het kerstfeest weer onder de aandacht brengen. Volgens Grandia is het nodig om de reden van kerst te vertellen. "De geboorte van Jezus wordt algemeen erkend, dat maakt de drempel een stuk lager."


'Oceans' nieuw in Opwekkingsbundel

Het lied 'Oceans' van Hillsong United komt in de Opwekkingsbundel. Dat maakte directeur Ruben Flach van Stichting Opwekking woensdagmiddag bekend in Sandwich op Groot Nieuws Radio. De Nederlandse titel wordt 'Lopen op het water'. Begin maart 2016 wordt tijdens het Zangfestijn op De Kroeze Danne de nieuwe CD met Opwekkingsliederen opgenomen.

Ook maakte Flach de sprekers bekend van de Pinksterconferentie.


Donderdag

Zo opende Bart Millard de Top 1008

Zanger Bart Millard van de Amerikaanse band MercyMe opende donderdagochtend de vijfde editie van de Top 1008. Traditiegetrouw staat hun lied 'Word Of God Speak' op nummer 1008 in de lijst met de mooiste christelijke muziek. Het was het eerste lied dat op Groot Nieuws Radio klonk bij de start op 1 september 2008.

Luister hier hoe de Top 1008 geopend werd.


PKN-scriba Arjan Plaisier blikt terug op 2015

Tijdens de Top 1008 blikken presentatoren met prominente gasten terug op het afgelopen jaar. Marien Korterink sprak met Arjan Plaisier, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland. Dit jaar werd het stuk 'Kerk op weg naar 2015' gepresenteerd. Welke plek moet de kerk in de samenleving krijgen?

2016 wordt het jaar dat Plaisier aftreed als scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, omdat zijn termijn er dan op zit.


Vrijdag

Arie Slob nam dit jaar afscheid van de politiek

Op het terrein van de politiek is er in 2015 veel gebeurd. Ministers moesten aftreden, de Euroepse samenwerking kwam onder druk te staan en in maart mochten we naar de stembus om te stemmen voor de Provinciale Staten. En er was ook een fractievoorzitter die na 14 jaar afscheid nam van Den Haag. Arie Slob van de ChristenUnie gaf begin deze maand het stokje over aan Gert-Jan Segers.

Hanno Janse sprak Arie Slob vrijdagochtend tijdens de Top 1008.

In het eerste deel van het gesprek ging Slob in op de actualiteit: het debat over de Teeven-deal en de motie van afkeuring die door de oppositie werd ingediend. Slob zei dat hij trots was op zijn opvolger Gert-Jan Segers hoe hij het debat heeft gedaan. Ook blikte Arie Slob terug op het afgelopen politieke jaar.

Het tweede gesprek met Arie Slob ging over het nieuwe jaar. Wat verwacht hij dat er gaat gebeuren in de politiek? En wat gaat Slob doen nu hij de politiek heeft verlaten?

« Terug

Archief > 2015

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari