Nu op Groot Nieuws Radio

00:00 - 05:25 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

Sarah Reeves Details (Acoustic)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Sarah Reeves Details (Acoustic)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Sarah Reeves Details (Acoustic)
Luister

Weekoverzicht Groot Nieuws Radio #week9

week9_2016vrijdag 04 maart 2016 14:00

Het is weer tijd voor een nieuw weekoverzicht met daarin de beste gesprekken van afgelopen week. Met Mirjam van der Vegt over stilte & geloven, Kinga Bán over haar nieuwe solo-album, Super Tuesday, The Passion en de bescherming van (ongeboren) leven.

Gemist? Luister hier terug!

Maandag

"Dit jaar 100.000 asielzoekers naar Nederland"

Dit jaar komen er vermoedelijk bijna 100.000 asielzoekers naar Nederland toe. NRC Handelsblad heeft dit onderzocht. Dat is bijna twee keer zoveel als de schatting van premier Mark Rutte. Jan Pieter Mostert van Stichting Gave had dit al verwacht. De mannelijke vluchtelingen waren de kwartiermakers. Nu komen ook hun vrouwen en kinderen, zo stelt hij.


Stilte nodig om te kunnen geloven

We zitten midden in de veertigdagentijd voor Pasen, een tijd van inkeer en bezinning. Maar hoe belangrijk is het dat je stil wordt voor God? Stiltetrainer Mirjam van der Vegt vertelde in De Nieuwe Morgen waarom ze het eens is met de stelling 'Je hebt stilte nodig om te kunnen geloven'.


Dinsdag

Doe een stiltewandeling

Twee weken lang hoorde je in Blessings stiltetips van Ronald Koops. Dinsdag vertelde hij over zijn ervaringen met stiltewandelingen met vrienden.

Volgens Ronald geeft dit een andere dimensie aan vriendschappen.


"Blijf vechten voor de bescherming van het leven"

Er speelt ontzettend veel in de medisch ethische wereld, denk alleen al aan abortus en euthanasie. De levensvraagstukken staan op het moment hoog op de agenda, juist omdat er zulke grote verschillen in opvatting zijn. Hoe zie je bijvoorbeeld een test voor nog ongeboren kinderen? Als medische vooruitgang, of is het een stap richting de maakbaarheid van de samenleving?

Kees van Helden, woordvoerder van de stichting Schreeuw om Leven, maakt zich grote zorgen over de druk die vrouwen volgens hem ervaren om een abortus te plegen. Hij reageert op de stelling 'We moeten blijven vechten voor de bescherming van het leven'.


Woensdag

Super Tuesday: winst voor Trump en Clinton

Dinsdag hebben Amerikanen in elf staten hun stem uitgebracht in de voorverkiezingen voor een nieuwe president. Het is de belangrijkste verkiezingsdag tot nu toe en wordt door het grote aantal staten Super Tuesday genoemd. Hilary Clinton gaat aan kop bij de democraten. Bij de republikeinen gaat Donald Trump voorop.

Marien Korterink spreekt over de uitslag van Super Tuesday met Andre Krouwel, politicoloog en directeur van het Kieskompas.


"Koester The Passion als nationale paaspreek"

De één wil er niets van missen en de ander heeft er zijn bedenkingen over: The Passion van de KRO en EO. Elk jaar komt de discussie weer naar boven of het tv-spektakel wel recht doet aan het lijdensverhaal. Raakt het evangelie er door verwaterd of is het een goede manier om de boodschap te laten aanslaan in 2016?

Rieuwerd Buitenwerf is directeur van het Nederlands Bijbelgenootschap en hij zegt: koester The Passion als dé nationale paaspreek


Zo denkt Nederland over abortus

De SGP heeft een groot onderzoek laten doen door TNS Nipo naar de houding van Nederlanders ten opzichte van abortus. Daaruit blijkt dat veel mensen voorstander zijn van abortus, maar wel vraagtekens zetten bij de abortuspraktijk en de redenen waarom abortus wordt uitgevoerd. Dat zei SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij woensdagochtend in De Nieuwe Morgen.

Ook is een meerderheid voorstander is van het aandragen van alternatieven voor abortus. De SGP vindt het belangrijk dat de discussie over abortus heropend wordt.


Donderdag

Kinga Bán over solo-album

Zangeres Kinga Bán maakte in november op Groot Nieuws Radio bekend dat ze werkt aan een soloproject. Ze wil een tastbare herinnering maken in de vorm van een CD met daarop liedjes in verschillende talen. Inmiddels zijn de opnamen klaar en ook de eerste mixen zijn af.

In Backstage vertelde Kinga donderdag over de gedachten achter de liederen op het album. De plaat verschijnt in april dit jaar.


Geraakt door eenzaamheid tijdens stage

Diepe eenzaamheid. De 43-jarige Wim Wiersma is er enorm van geschrokken tijdens een stage in Dordrecht, in het kader van zijn opleiding godsdienst pastoraal werk. "Ik zag diepe worsteling op het niveau van hun ziel. Waar is God in mijn situatie?"

Donderdag deelde Wim zijn stage-ervaringen in een artikel in het Reformatorisch Dagblad. Nando Kok sprak hem in Sandwich.


Vrijdag

Een confrontatie met de impact van discriminatie

Hoe kun je jongeren een spiegel voorhouden over discriminatie? Jongerenwerker Richard den Houdijker neemt deze uitdaging aan. Namens Youth for Christ gaat hij jongeren uit Alkmaar een jaar lang confronteren met de impact van discriminatie.

In het programma zit onder andere een reis naar Auschwitz, voormalig vernietigingskamp Westerbork en gesprekken met slachtoffers.


564 slaven bevrijd bij reddingsoperatie IJM

In veel landen op de wereld is uitbuiting en slavernij nog steeds aan de orde van de dag. Bij een reddingsoperatie van International Justice Mission in India zijn deze week 564 slaven bevrijd. In een steenfabriek was sprake van misbruik en uitbuiting.

De politie arresteerde de eigenaar van de fabriek en vijf van zijn handlangers die deel uitmaakten van een netwerk van mensenhandelaren. Zij zullen worden aangeklaagd voor hun misdaden.

In Sandwich vertelt Henk Jan Kamsteeg vrijdagmiddag meer over de reddingsoperatie van IJM.

« Terug

Deel via

Archief > 2016 > maart