Nu op Groot Nieuws Radio

00:00 - 05:25 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

Sela In Ons Hart Geboren
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Sela In Ons Hart Geboren
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Sela In Ons Hart Geboren
Luister

Weekoverzicht Groot Nieuws Radio #week10

week10_2016zaterdag 12 maart 2016 00:00

Het is deze week een jaar geleden dat we een actieweek hielden voor het voortbestaan van Groot Nieuws Radio. Vrijdag blikten we daar uitgebreid op terug. Verder in het weekoverzicht: de positie van vrouwen in de kerk, Jorieke is bezig met een documentaire en een stelling over de vraag of iedereen naar de hemel gaat. Gesprek gemist? Hier kunt je ze terugluisteren!

Maandag

Feike ter Velde ziet tweedeling onder christenen

Als het gaat om Bijbelse beloften over de toekomst ziet oud EO-presentator, schrijver en spreker Feike ter Velde een tweedeling onder christenen. Hij schrijft hierover in het profetische tijdschrift Het Zoeklicht.

"Aan de ene kant is er een grotere liefde voor het Joodse volk en de gemeente van Christus. Aan de andere kant haat tegenover Joden en Bijbelgetrouwe christenen."

Hanno Janse vraagt aan Feike ter Velde hoe hij de tweedeling opmerkt en of het zorgelijk is.


Christelijke leiders met Compassion naar Kenia

Een groot aantal leiders van christelijke organisaties zijn afgelopen vrijdag teruggekomen van een reis door Kenia. Onder andere Nienke Westerbeek (Compassion), Gert-Jan Segers (ChristenUnie), Wim Hoddenbagh (4e Musketier) en Hans Maat (Evangelisch Werkverband) namen deel aan de reis om kennis te maken met het werk van Compassion. Op die manier kunnen ze het verhaal van Compassion in hun eigen netwerk vertellen.

In Sandwich sprak Nando Kok met Hans Maat, directeur van het Evangelisch Werkverband. Voor hij op reis ging naar Kenia gaf hij aan nooit verder te hebben gereisd dan Zuid-Frankrijk. Wat heeft de reis naar Kenia met hem gedaan?


Dinsdag

"Jammer dat er geen vrouwen spreken op Opwekking"

Het is jammer dat er geen vrouwen spreken in het hoofdprogramma van Pinksterconferentie Opwekking. Dat zei theoloog Almatine Leene dinsdagochtend in De Nieuwe Morgen. Leene spreekt op een symposium over samen leiding geven in de kerk, dat dinsdag gehouden wordt.

Het symposium wordt gehouden op internationale vrouwendag en heeft als titel 'Die kansel staat ons allebei'.


Woensdag

Documentaire Jorieke op Groot Nieuws Radio

Groot Nieuws Radio zendt op dinsdag 22 maart de documentaire 'Ik voelde niets' van presentator Jorieke Fredrikze uit. Als onderdeel van haar reïntegratie werkte Jorieke de afgelopen maanden aan deze radiodocumentaire over haar burn-out en het proces om terug te keren op de radio.

Jorieke: "Voor mij past het delen van dat verhaal met de luisteraar in het proces waar ik nu in zit. Naast het persoonlijke verhaal, beschrijft het onder andere mijn worsteling met het werk bij Groot Nieuws Radio."

De documentaire wordt dinsdag 22 maart tussen 10:30 en 11:30 uur uitgezonden op Groot Nieuws Radio.


Donderdag

 

Alverzoening: gaat iedereen naar de hemel?

Hoe werkt de hemel? Gaat iedereen daar naar toe of is dat alleen voor mensen die in Jezus geloven? Het zijn ingewikkelde vragen die voor veel discussies, ook onder christenen. Vorige week stapte dominee Jack Plantinga uit de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) vanwege dit thema.

Zijn belangrijkste reden is dat binnen de NGK het idee van de zogenaamde alverzoening wordt toegestaan. 

Theoloog en schrijver Reinier Sonneveld reageerde in De Nieuwe Morgen op de stelling 'Iedereen gaat naar de hemel'.


EO zoekt beste organist van Nederland

Het EO-programma Nederland Zingt en het magazine Visie lanceerden een paar weken geleden de zoektocht naar de beste organist van Nederland. Uit alle inzendingen zijn nu de beste 24 geselecteerd. De winnaar mag spelen tijdens de Nederland Zingt Dag in april. Ook mag de beste organist mogelijk deelnemen aan een tv-opname van Nederland Zingt.

Marco den Toom is ook jurylid in de zoektocht naar de beste organist. Nando Kok sprak hem donderdagmiddag in Sandwich.


Sharon Kips 9 jaar geleden op 1 in Top 40

Exact 9 jaar geleden, op 10 maart 2007, kwam Sharon Kips op nummer 1 binnen met het lied 'Heartbreak Away'. Een paar weken eerder won ze het eerste seizoen van de RTL 4-talentenjacht X Factor. Vandaag de dag is ze niet meer weg te denken uit de christelijke muziek.

In Backstage spreekt Hans van Vuuren donderdagmiddag met Sharon Kips. Op dit moment is Sharon ook zwanger, gelijk even horen hoe het met de zwangerschap gaat.


Minister Plasterk schrapt wet over zondagsrust

De wet die de zondagsrust regelt, gaat verdwijnen. Dat maakte minister Ronald Plasterk donderdag bekend. Hij komt daarmee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer. VVD, PvdA en D66 vinden het een principiële zaak: er moet geen uitzondering gemaakt worden voor één specifiek geloof.

Cultuurtheoloog Frank Bosman vreest voor een glijdende schaal. "Langzamerhand zullen we geen vaste vrije dagen meer hebben. Dat geldt voor de zaterdag en zondag, maar ook voor de feestdagen. Als je op zondag naar de kerk wil, dan neem je maar een vrij dag op." Het schrappen van de wet die de zondagsrust regelt, zorgt volgens Bosman dat we nog meer gaan hollen en vliegen.


Vrijdag

Hans Maat: God heeft een wonder verricht

Iemand die het team van Groot Nieuws Radio al voor de actieweek kwam bemoedigen, is Hans Maat, directeur van het Evangelische Werkverband. Eigenlijk moest er keihard gewerkt worden om de actieweek voor te bereiden, maar een geestelijke voorbereiding was minstens zo belangrijk.

Hans Maat voelde zich ingeschakeld door God. "Ik bad: als U nog wat voor me te doen heeft, moet u me nu maar inschakelen, ik ben beschikbaar. Tien minuten later belde Wilfred Hardeman. Hij zei: wil je komen, want we zijn het geloof eigenlijk kwijt. Er is iemand nodig die ons komt ondersteunen."


Laatste theatertour 'De Dood van de Zoon'

Vrijdag start de laatste reeks theatervoorstellingen van 'De Dood van de Zoon'. Daarin wordt op een alternatieve manier de laatste uren uit het leven van Jezus uitgebeeld. De voorstellingen worden bewust kleinschalig gehouden. Het theaterstuk wordt ingevuld met liederen van onder andere R.E.M., Sufjan Stevens en Nick Cave.

Komende maand is De Dood van de Zoon nog te zien in Zwolle, Antwerpen, Utrecht en Delft.


Koos Timmer en Wilfred Hardeman over een jaar na de actieweek

De huidige en toekomstige directeur, Koos Timmer en Wilfred Hardeman, blikken in Muziek aan het Werk terug op de actieweek van vorig jaar die werd gehouden om de toekomst van Groot Nieuws Radio veilig te stellen.

Nando Kok vraagt aan Koos Timmer hoe hij de actieweek heeft beleefd. En wat moest er gebeuren toen het benodigde bedrag werd binnengehaald?

Ook sprak Nando met Wilfred Hardeman. Hoe kijkt hij terug op de actieweek? En hoe bereidt hij zich voor op zijn aanstaande directeurschap?

« Terug

Deel via

Archief > 2016 > maart