Nu op Groot Nieuws Radio

00:00 - 05:25 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

Opwekking Band 393 Lam Van God
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Opwekking Band 393 Lam Van God
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Opwekking Band 393 Lam Van God
Luister

Hans Maat: Lokale kerken doen te weinig tegen leegloop

kerkdeurdinsdag 15 maart 2016 07:55

Een overgrote meerderheid in Nederland komt nooit of bijna nooit meer in een kerk. Dat is een conclusie uit het rapport 'God in Nederland', dat zondag werd gepresenteerd. Hans Maat, directeur van het Evangelisch Werkverband, stelt dat lokale protestantse kerken te weinig doen om de ontkerkelijking te voorkomen.

Hoewel er op landelijk niveau veel wordt gedaan om het tijd te keren of te stabiliseren, wordt er op lokaal niveau de urgentie te weinig gevoeld, aldus Hans Maat. "De kerk wordt momenteel gedragen door de zestigers, die financieel en organistorisch de zaak in stand houden. Zij willen het liefst de kerk houden zoals die is, maar dat spreekt de jonge generatie niet aan. Je ziet daarom in het grote midden van de PKN daarom bijna geen jongere meer zitten."

Het doen Hans Maat pijn dat de kerk leegloopt. "Je ziet dat er afgelopen decennia veel aan de hand is geweest dat niet heeft geleid tot opbouw van geloof en kerk. Het is ons onvoldoende is gelukt om de gewone Nederlandse burger te identificeren met het kerkzijn. Nu wordt het ervaren als een V&D: leuk dat je het hebt in het hart van de stad, maar het gaat waarschijnlijk dicht, want we kopen er toch niks. Dat vind ik erg. Het evangelie is net zo krachtig als voorheen en verdwijnt echt niet uit Nederland."

« Terug

Deel via

Archief > 2016 > maart