Nu op Groot Nieuws Radio

00:00 - 05:25 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

For King & Country & Courtney Without You
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

For King & Country & Courtney Without You
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

For King & Country & Courtney Without You
Luister

Weekoverzicht Groot Nieuws Radio #week11

week11_2016vrijdag 18 maart 2016 13:30

Het is de week waarin een onderzoek werd gepresenteerd over 'God in Nederland'. Op Groot Nieuws Radio hoorde je reacties van o.a. Frank Bosman en Hans Maat. In dit weekoverzicht ook aandacht voor nieuwe muziek van Opwekking. En Paulien Vervoorn hoor je hoe de kerk op IKEA kan lijken. De gesprekken kun je hier terugluisteren.

Maandag

"We zijn net zo spiritueel, maar noemen het anders"

Het geloof in God verdwijnt steeds verder uit de samenleving, Nederland is geen christelijke natie meer. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het onderzoek 'God in Nederland' dat de KRO heeft laten uitvoeren. Ook daalt het kerkbezoek en is het geloof in een persoonlijke God sterk afgenomen.

In De Nieuwe Morgen sprak Hanno Janse met cultuurtheoloog Frank Bosman. Hij stelt dat we net zo spiritueel of gelovig zijn als we waren, alleen vergeten we dat het zo heet. "Als je spreekt met mensen die zich niet gelovig noemen, blijken ze wel degelijk gelovig te zijn, maar willen het niet zo noemen."


Deze 13 liederen komen op de nieuwe Opwekking-CD

Er komen ook liederen van Nederlandse liedschrijvers op het nieuwe album van Opwekking, maakte bandleider Elisa Krijgsman bekend in Backstage. Zo krijgt 'Met Hart En Handen' van Kees Kraayenoord en 'Welkom Heilige Geest Van God' van LEV een plek op het veertigste Opwekkingsalbum.

Daarnaast komt het nieuwe lied 'Een Fonkelnieuw Begin' van Elisa Krijgsman en Jan Pieter Kuyper op het nieuwste album met Opwekkingsliederen. Bekijk hier de hele tracklist.


Dinsdag

Lokale kerken doen te weinig tegen leegloop

Een overgrote meerderheid in Nederland komt nooit of bijna nooit meer in een kerk. Dat is een conclusie uit het rapport 'God in Nederland', dat zondag werd gepresenteerd. Hans Maat, directeur van het Evangelisch Werkverband, stelt dat lokale protestantse kerken te weinig doen om de ontkerkelijking te voorkomen.

Hoewel er op landelijk niveau veel wordt gedaan om het tijd te keren of te stabiliseren, wordt er op lokaal niveau de urgentie te weinig gevoeld, aldus Hans Maat. "Nu wordt de kerk ervaren als een V&D: leuk dat je het hebt in het hart van de stad, maar het gaat waarschijnlijk dicht, want we kopen er toch niks. Dat vind ik erg. Het evangelie is net zo krachtig als voorheen en verdwijnt echt niet uit Nederland."


Binnen nu en 1 jaar zijn er Tweede Kamerverkiezingen

Als het Kabinet-Rutte II de rit uitzit, gaan we over precies een jaar naar de stembus voor nieuwe Tweede Kamerverkiezingen. Die staan nu gepland op 15 maart 2017. Veel politieke partijen denken al na over kandidatenlijsten en verkiezingsprogramma's.

Marien Korterink maakt de balans op van de huidige politiek situatie met Gerard Beverdam, politiek verslaggever van het Nederlands Dagblad.


Freek en Liesbeth van LEV in Backstage

Je hoort LEV regelmatig op Groot Nieuws Radio met het lied 'Morgenlicht'. In april, mei en juni toert de band door het land met liederen van hun nieuwste album 'Morgen Dans Je Weer'. Een avond met liederen die Gods trouw bezingen in de verschillende seizoenen van het leven. LEV wil stilstaan bij onze God die hoop en perspectief geeft.

Toegang tot de concerten is gratis. Kaarten zijn te bestellen via deze link. Freek en Liesbeth waren dinsdagmiddag te gast in Backstage om te vertellen over de tour.


Woensdag

Dansen met vluchtelingen gaat niet door

Het moest een evenement worden waarbij de lastige vragen een avond niet gesteld werden, maar dat vreugde en verbinding centraal zou staan. Het interculturele evenement 'Dansen met vluchtelingen' was bedoeld voor gastgezinnen die samen met vluchtelingen genieten van lekker eten en muziek. Dinsdagavond werd bekend dat het evenement is afgelast en donderdag dus niet door gaat.

De veiligheid kan door bedreigingen niet gegarandeerd worden. Initiatiefnemer Jurrien ten Brinke van Gastgezin voor een vluchteling vindt het een teleurstelling en heel jammer dat het niet doorgaat, vertelde hij woendagochtend in De Nieuwe Morgen.


Donderdag

Europese kerken sturen brandbrief over vluchtelingendeal met Turkije

De Europese leiders onderhandelen donderdag en vrijdag over definitieve afspraken rondom de vluchtelingendeal met Turkije. Daarin staat dat vluchtelingen die in Griekenland aankomen, direct worden teruggestuurd naar Turkije. Hulporganisaties en Europese kerken maken zich grote zorgen over deze deal.

De kerken vinden dat de deal mensonwaardig is. "Daarnaast zadel je Turkije op met het probleem en wordt er niet gekeken naar de echte problemen, de oorlog in Syrië", zegt Maurits van Stuijvenberg, woordvoerder van Kerk in Actie, van de Protestantse Kerk in Nederland.


Vrijdag

4 lessen die de kerk van IKEA kan leren

Iedereen kent het, is er wel eens geweest of heeft iets van deze winkel in huis staan: IKEA. Volgens spreker en trainer Paulien Vervoorn kan de kerk wel wat meer op deze Zweedse meubelgigant lijken. Op haar website geeft ze vier redenen voor de kerk waarom ze op IKEA zouden moeten lijken.

In Sandwich geeft Paulien Vervoorn vrijdagmiddag een toelichting. Dat gesprek is hier binnenkort terug te luisteren.


Gezina van den Bos over 'De Hemel Weet Het'

Het is de CD van de Week op Groot Nieuws Radio: het nieuwe album 'De Hemel Weet Het' van Gezina van den Bos. In Backstage vertelt ze er vrijdag meer over. Onder de naam Geena heeft Gezina eerder al muziek uitgebracht, en natuurlijk kennen we haar als zangeres in de Opwekking Band.

Op haar nieuwste solo-album staan Nederlandstalige liederen met diepe thema's als gebed, afscheid nemen, vriendschap en het ogenschijnlijk zwijgen van God. Ook staat er een vertaling van het lied Lovin' Me van Jonathan McReynolds op.

« Terug

Deel via

Archief > 2016 > maart