Nu op Groot Nieuws Radio

00:00 - 05:25 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

Opwekking Band 176 U Bent Mijn Schuilplaats, Heer
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Opwekking Band 176 U Bent Mijn Schuilplaats, Heer
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Opwekking Band 176 U Bent Mijn Schuilplaats, Heer
Luister

Weekoverzicht Groot Nieuws Radio #week12

week12_2016vrijdag 25 maart 2016 15:00

Deze week werden in Brussel terreuraanslagen gepleegd met tientallen doden tot gevolg. Ook werd deze week The Passion uitgevoerd op televisie én presenteerde Jorieke haar documentaire 'Ik voelde niets'. De beste gesprekken en momenten van afgelopen week kun je terugluisteren in dit weekoverzicht.

Maandag

Open brief met zorgen over NIPT-test

Er is de afgelopen tijd veel aandacht voor het Downsyndroom, met name vanwege de NIPT-test. Een groot aantal bekende Nederlanders maakt zich zorgen over de introductie hiervan. Ze uiten hun zorgen in een open brief in de Volkskrant maandag. Het gaat onder andere om zangeres Willeke Alberti, cabaretier Herman Finkers, maar ook tv-presentator Jan van den Bosch.

De open brief is een initiatief van de ChristenUnie en Linda Germs. Zij is moeder van een zoon met Down en voorzitter van stichting de Upside van Down. Met haar praat Marien door over het doel van de open brief.


Dit is de nieuwe single van Trinity

Nog even wachten en dan verschijnt het nieuwe album 'Desert Rain' van Trinity. Maandagmiddag kon je op Groot Nieuws Radio al een eerste indruk krijgen, want toen mocht Hans de eerste single 'I Carry Your Heart' gaan draaien.

Drummer Niek Smelt gaf in Backstage een toelichting bij dit lied.


Dinsdag

Documentaire 'Ik voelde niets' van Jorieke

Tien maanden lang was Jorieke Fredrikze niet te horen op de radio. Door diverse redenen kwam ze terecht in een burn-out en ging door een diep dal. In de documentaire 'Ik voelde niets' deelt ze haar verhaal. Als rode draad zijn fragmenten uit Jorieke's dagboek te horen.

Voor de documentaire voerde ze gesprekken met haar moeder, een goede vriendin, coach Arie de Rover, leidinggevende Wilfred Hardeman en EO-presentator Herman Wegter.

Jorieke: "Voor mij past het delen van dit verhaal met de luisteraar in het proces waar ik nu in zit. Naast het persoonlijke verhaal, beschrijft het onder andere mijn worsteling met het werk bij Groot Nieuws Radio. Het geeft mij lucht en ruimte om eerlijk te zijn over wat ik heb meegemaakt."


Meer aandacht voor tongentaal in de kerk?

Voor de één hoort het gewoon bij geloven en de ander vindt het maar raar en wat zweverig: tongentaal. Streef jij naar deze gave van de Heilige Geest of is het al onderdeel van je omgang met God?

Marlies Medema ging vorig jaar voor het blad EVA op onderzoek uit: kan ik leren spreken in tongen? Wat is er sindsdien met haar gebeurt en vindt ze dat er meer aandacht voor moet zijn in kerken?


Terreuraanslagen in Brussel

In Brussel zijn dinsdagochtend aanslagen gepleegd op vliegveld Zaventem en op metrostation Maalbeek. Daarbij zijn tientallen doden gevallen. Herman Spaargaren, voorganger in de Evangelische Kerk Geraardsbergen, zei in Sandwich dat hij enorm is geschrokken van de aanslagen. Hij en zijn gemeente hadden al rekening gehouden met een aanslag. "Maar het is erger geworden dan we hadden gedacht."

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie/SGP) was in het Europees Parlement toen de aanslagen plaatsvonden. Het parlementsgebouw zit vlak bij getroffen metrostation Maalbeek. Veel collega's komen via dat station aan. Van Dalen sprak met een vrouw die net ontsnapt was aan de aanslagen. "Een uiterst onwezenlijke situatie."


Zo klinkt 'Van Slaaf Tot Koning' van Mozaiek0318

De Veenendaalse kerk Mozaiek0318 nam in november vorig jaar een eerste live worship-CD op. Onder leiding van Kees Kraayenoord, ondersteund door band, koor en een zaal vol publiek, werden er 12 nieuwe aanbiddingsliederen opgenomen. Het album gaat 'Feest van Genade' heten.

Dinsdag ging in Backstage een nieuw lied in premiere: Van Slaaf Tot Koning. Kees Kraayenoord gaf een toelichting bij dit lied.


Woensdag

Gerald Troost op kerkentour door Nederland

Hij kan zomaar in jouw kerk zitten aanstaande zondag. Zanger Gerald Troost gaat de komende tijd op bezoek bij verschillende kerken. Van Jong & Vrij tot de Oud Gereformeerde Gemeente. Gerald komt niet voor een optreden, maar om inspiratie op te doen en om te praten met de leden van die kerk.

De kerkentour is te volgen op zijn Facebookpagina.


Donderdag

"We moeten angst voor de dood afleren"

Na de aanslagen in Brussel zijn ook de veiligheidsmaatregelen in Amersfoort aangescherpt, de stad waar donderdagavond The Passion wordt opgevoerd. In De Nieuwe Morgen zei theoloog Rikko Voorberg dat hij de angst die ontstaat na de aanslagen niet redelijk is. "Het schokkende is dat we totaal van de kaart zijn, terwijl dit in Syrië aan de orde van de dag is."

Voorberg stelt ook de vraag of we nog wel leren omgaan met de dood. "Bij The Passion gaat het juist om wat Jezus leert wat sterven is. Ik denk dat het een van de belangrijkste taken van de kerk is om angst voor de dood af te leren, want Christus heeft de dood overwonnen."


Script The Passion aangepast na aanslagen Brussel

Het script van het tv-spektakel The Passion is aangepast vanwege de aanslagen in Brussel van afgelopen dinsdag. Dat zei EO-directeur Arjan Lock donderdagochtend op Groot Nieuws Radio.

"Dat doen we omdat we merken dat Nederland er mee bezig is, maar ook omdat we het verhaal van Jezus' liefde juist in het lijden willen laten horen", aldus Lock.

De opening van The Passion is dit jaar gebaseerd op de Bergrede, vertelde bedenker en producent Jacco Doornbos in De Dag Van Vandaag. Hij noemt het een verrassende nieuwe opening.

Afgelopen zondag ging The Passion naar Amerika. Doornbos is nog maar net terug van dit debuut in Amerika en mag donderdagavond weer volop aan de bak in Amersfoort. Doornbos noemt zichzelf een groot Jezus-fan. Hoe is het voor hem om The Passion zo te zien groeien in Nederland en daarbuiten?

« Terug

Deel via

Archief > 2016 > maart