Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (vr) - Lukas Kramer

Nu speelt

Lauren Daigle White Christmas
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Lauren Daigle White Christmas
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Lauren Daigle White Christmas
Luister

Depressieve jongeren zoeken te laat hulp

depressiedinsdag 03 mei 2016 18:30

Jongeren die kampen met een depressie zoeken vaak te laat hulp. Ze denken dat hulp niet helpt. Psycholoog Annelies van Pelt van De Hoop GGZ raadt ouders aan om in gesprek te gaan met hun kinderen, ook al is het lastig om over dit onderwerp te beginnen. Ouders moeten zich niet laten afschrikken door de afwijzende reactie van het kind, maar ook een tweede of derde keer vragen naar hoe het gaat.

Want juist dat kan het gevoel van eenzaamheid en wanhoop bij het kind vergroten, zegt Van Pelt die zich bij De Hoop bezighoudt met kinder- en jeugdpsychiatrie.

Er bestaat een duidelijk onderscheid tussen depressiviteit en somberheid. "Niet iedereen die somber is, is depressief. Iedereen heeft wel eens een stemmingswisseling." Van Pelt noemt enkele kenmerken van een depressie: negatief zelfbeeld, concentratieproblemen, geen plezier beleven aan dingen waar eerder wel plezier aan beleefd werd, gedachten aan de dood.

Elke dinsdag bespreekt Marien in de rubriek 'Hoe ga je om met...' een vraagstuk op het gebied van opvoeding, psychische stoornissen en verslavingen.

« Terug

Deel via