Nu op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (vr) - Lukas Kramer

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Mens & Missie - Maurits Reijnoudt

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Hoe kom ik in gesprek met mijn puber?

teenagerdinsdag 10 mei 2016 18:30

Een lastige opvoedingsvraag voor veel ouders: hoe kom ik in gesprek met mijn kind in de puberleeftijd? Een kind kan zich makkelijk afsluiten. Voor ouders is het dan moeilijk om te weten waar hij mee bezig is en wat hem bezighoudt. Maar ten diepste hunkeren jongeren om gezien te worden en gehoord te worden, vertelt gezinstherapeut Piet Mulder van De Hoop GGZ dinsdagavond in De Dag Van Vandaag.

Maar pubers laten zich niet makkelijk zien. "Wat hij van binnen beleeft en ervaart, daar zoekt hij in en twijfelt hij over. Dat maakt hem onzeker. Om met ouders te praten is lastig, omdat hij bang is om een blauwtje te lopen. Als een kind zich kwetsbaar wil opstellen, luistert dat heel nauw."

Piet Mulder heeft zelf kinderen in de puberleeftijd. Hij geeft toe dat hij momenten heeft gehad dat zijn kinderen hem nodig hadden voor een gesprek, maar dat hij die kansen voorbij heeft laten gaan. "Ik was te druk met andere dingen." Daarom moedigt hij ouders aan om te oefenen om te praten op een goede manier. "Leer de juiste momenten te kiezen, bijvoorbeeld het einde van de dag. Dan wil een puber zich nog wel eens openen voor hun ouders."

Ook moeten ouders op de grond gaan zitten als het kind op de grond zit. "Ga in plaats van tegenover, op dezelfde hoogte zitten. Zeg niet 'ik ben je vader' maar 'ik wil een luisterend oor voor je zijn. Heb ook interesse in je kind. Weet waar hij mee bezig is, ken zijn leefwereld."

« Terug

Deel via