Nu op Groot Nieuws Radio

00:00 - 05:25 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

Lauren Daigle Christmas Time Is Here
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Lauren Daigle Christmas Time Is Here
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Lauren Daigle Christmas Time Is Here
Luister

Recordaantal mensen op de vlucht

vluchtelingmaandag 20 juni 2016 17:30

In één jaar tijd is het aantal ontheemden wereldwijd toegenomen met bijna zes miljoen. Dit schrijft de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties in een rapport. Het is maandag Wereldvluchtelingendag en ieder jaar wordt dan een rapport uitgebracht. Onder ontheemden worden vluchtelingen, asielzoekers en ontheemden in eigen land verstaan.

Wat misschien nog het meest schokkend is, is dat voor het eerst de grens van 60 miljoen vluchtelingen is overschreden. Dat betekent dat vorig jaar, één op de 113 wereldburgers op de vlucht was.

Marien Korterink praat er over met Rien Bregman van stichting Gave. Afgelopen zaterdag organiseerden zij samen met ZOA een vluchtelingendienst. Daar stond de vraag centraal: wat mag het ons kosten om vluchtelingen hoop te geven? Bregman ziet hoopvolle dingen gebeuren in Nederland, mensen die bereid zijn tijd en geld te investeren, maar tegelijkertijd merkt ook dat er veel vragen zijn. 

Een oplossing voor de vluchtelingencrisis heeft niet zo paraat. "Ik zou eerst bidden om wijsheid. Dat zouden regeringen ook moeten doen. Daarnaast moet er goed gekeken worden naar de verhouding tussen bescherming van de eigen bevolking en open staan voor vluchtelingen. Er wordt nu bijna alleen maar gelet op de getallen, in plaats van met bewogenheid. Die verhouding doet me pijn."

« Terug

Deel via