Nu op Groot Nieuws Radio

20:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Kinga Ban Vandaag
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Kinga Ban Vandaag
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

23:41 - 23:41 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Kinga Ban Vandaag
Luister

Laurent Nouwen bij Jorieke

Laurentdinsdag 04 oktober 2016 11:55

Waar Henri Nouwen voor velen tijdens zijn leven al een grote inspiratiebron was, werd zijn broer Laurent pas na Henri's dood gegrepen. Laurent gaf zijn carrière als advocaat op om vrachtwagens met hulpgoederen naar Oekraïne te gaan besturen. Jorieke gaat met Laurent in gesprek over de aantrekkingskracht van Henri's geloof en hoe dit doorwerkt in zijn eigen leven

Natuurlijk praten we ook over het boek 'Eindelijk Thuis', dat voor velen een grote inspiratiebron voor een christelijk leven is. In dit boek beschrijft Henri het schilderij van Rembrandt 'De terugkeer van de verloren zoon', dit raakt hem diep!

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Laurent is dankbaar dat hij zo'n broer als Henri gehad heeft. Nog elke dag denkt hij aan hem. Twintig jaar geleden werd hij geschokt door zijn overlijden, waarna hij zijn leven omgegooid heeft. Harry Nouwen werd in 1932 geboren in Nijkerk in een rooms-katholiek gezin. Zijn doopnaam is Henri, die hij ook als zijn roepnaam gebruikte in Amerika. Henri was 12 jaar ouder dan Laurent. Laurent: "Toen ik zes was ging hij het huis uit. In onze jeugd hebben we niet samen in het bos gespeeld. Toch was de relatie altijd intensief geweest, we hadden een sterke familieband. Ik heb zijn hele leven van dichtbij mee mogen maken. Als oudste broer gaf hij het voorbeeld aan anderen. Henri was een heel intensief levend mens die werd beïnvloed door relaties en mensen. Aan de andere kant was hij ook een intelligent man. Naast theologie heeft hij ook psychologie gestudeerd. Aan de universiteiten van Yale en Harvard gaf hij colleges."

Hoe kan het zijn dat Henri Nouwen zoveel inspiratie biedt aan zoveel mensen? Laurent: "Die vraag stel ik mijzelf ook. Hoe kan het dat iemand twintig jaar na zijn dood nog zo gelezen wordt en ook de jeugd blijft aanspreken. De woorden uit het evangelie heeft hij vertaald in zijn leven, om een leven te leiden in navolging van Jezus."

Henri Nouwen overleed nadat hij twee hartinfarcten kreeg. Laurent mocht mee in het vliegtuig om de kist te begleiden, zodat hij in Canada begraven kon worden. "Dat was een directe fysieke ervaring. Ik dacht toen ook: Henri, hoe heb jij uit het raampje gekeken over deze wereld en wolken heen."

Al voor zijn dood stuurde Henri zijn boeken naar Laurent op. "Ik had altijd de neiging om te denken: dat is jouw vak en ik moet werken in deze maatschappij als advocaat. Ik vond het best wat hij schreef, maar ik scheidde die werelden. Het raakte niet mijn hart. Ik dacht: jij bent vrijgesteld van bepaalde werkzaamheden, en ik moet maar zien hoe ik de aardappels op tafel krijg." Met schaamte zegt Laurent dat de boeken van Henri voor hem tot leven kwamen na zijn dood. "Ik ben bang dat we vaak naast elkaar leefden en elkaar op dat moment niet zo goed zagen en echt open stonden voor elkaar. Pas als iemand wegvalt, realiseer je plotseling wat de ander voor jou betekent heeft."

Laurent: "Ik werd diep geraakt door zijn belangstelling voor de medemens. Ik begon langzaam te ontdekken dat mijn dagelijkse drukte en gedoe wegviel bij het grotere verhaal van het leven waar hij zich veel gevoeliger voor had opgesteld."

« Terug

Deel via