Nu op Groot Nieuws Radio

00:00 - 05:25 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

Tauren Wells Known
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Tauren Wells Known
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Tauren Wells Known
Luister

4 kerktrends volgens Gerard ter Horst

gerardterhorstvrijdag 09 september 2016 17:30

Welke trends zijn waarneembaar in de kerk? Marien Korterink sprak vrijdagmiddag in De Dag Van Vandaag met Gerard ter Horst, hij is teamleider kerk en religie bij het Nederlands Dagblad. Hij noemt 4 trend en ontwikkelingen die hij ziet in de kerk in Nederland.

1) Meer kerken doen mee met de Michazondag. Uit onderzoek van het Nederlands Dagblad deden in 2013 nog 800 kerken mee aan de Michazondag. Vorig jaar waren er dat al bijna 3700. Het thema waar de Michacampagne voor staat (duurzaamheid, gerechtigheid, hoe om te gaan met milieu en geld) slaat aan en wordt omarmd door kerkelijke gemeentes.

2) Meer aandacht voor twintigers in de kerk. In veel kerken staat het jeugdwerk als een huis. Maar kinderen worden ouder en gaan hun eigen keuzes maken. Een deel haakt af van de kerk, omdat de traditionele vorm vaak niet aansluit bij de jongeren. Gerard ter Horst merkt de trend op dat er wordt geïnvesteerd in twintigers in de kerk. 

3) Pokemon Go. Een kleinere trend die Gerard ter Horst waarneemt in de kerk is de verwijzingen naar het populaire spel Pokemon Go. Dat hangt volgens hem wel af van de voorganger, of hij gevoel heeft bij dit spel. Deze game wordt aangehaald in preken en kerken openen hun deuren om kinderen Pokemons te laten vangen.

4) De vorming van één gereformeerde theologische universiteit. Op de achtergrond is er van alles gaande rondom de vorming van deze gezamenlijke theologische opleiding. Dit najaar moet er een keuze worden gemaakt of het plan doorgaat. Drie kerkelijke vergaderingen gaan zich buigen over dit complexe fusieproces. Volgens Gerard ter Horst 'erg gevoelig' en spannend wat de uitkomst wordt.

« Terug

Deel via