Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Joke Buis U Bent Meer Dan Welkom
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Joke Buis U Bent Meer Dan Welkom
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Joke Buis U Bent Meer Dan Welkom
Luister

Bij Jorieke: Gea kreeg een zoon met autisme

Gea Bijldinsdag 10 januari 2017 09:00

Dolgelukkig was Gea Bijl toen haar zoon Gersom 25 jaar geleden geboren werd. Toen Gersom opgroeide, merkte Gea gaandeweg dat er iets aan de hand was. Hij ontwikkelde zich niet zoals andere kinderen. Gersom bleek autisme te hebben. Jorieke sprak in september 2016 met Gea over autisme en geloof, opvoeding, vastlopen en durven loslaten. Het gesprek herhalen we dinsdag om 10:00.

Gea leerde haar zoon steeds weer in Gods handen te leggen en mocht merken dat Hij hem en haar steeds vasthield ook als ze het zelf niet meer aan kon.

Bij de gehoortest bleek dat Gersom niet reageerde op prikkels van achteren. Later bleek dit de eerste voorbode te zijn. Gersom gedroeg zich anders dan andere kinderen van zijn leeftijd. Waar andere kinderen bij hun ouders jengelen of wijzen als ze iets wilden, klom Gersom op Gea om iets te pakken. 

Gea ging parttime werken en bracht hem onder bij een gastouder. Ze kon haar man Jaap niet duidelijk maken wat ze dacht over Gersom. De oppasmoeder vroeg wanneer ik weer bij het consultatiebureau moest komen. Ik dacht: jij ziet het dus ook! Het viel de gastouder op dat Geresom nooit mensen aankeek. Zij had al in haar boeken gekeken wat het kon zijn, maar durfde haar vermoeden niet hardop uit te spreken.

Bij een observatie bij het medisch kinderdagverblijf werd het vermoeden geuit dat Gersom autisme zou kunnen hebben. Dat was in 1994. Gea: "Aan de ene kant was ik opgelucht. Tegelijk voelde ik me alsof mijn lijf uit elkaar in stukjes viel. Wat gaat er nu op ons afkomen? Ben ik wel in staat om aan hem over te brengen waarom het leven goed is?"

Beschermd

Jarenlang bouwde de spanning op bij Gea, tot een oment dat de stoppen ook bij haar doorsloegen. Ze was aan het bellen met een bankmedewerker toen Geresom er keihard doorheen schreeuwde dat hij de televisie niet kon horen. "Ik sprintte naar boven, naar de zolder met de bizarre gedachte om uit het raam te springen. Boven greep ik de deurklink van de kamer, maar die viel er zo uit. Ik zakte daardoor in elkaar en belde mijn vrinedin Maria. God heeft me daar beschermd."

Geloof

Eerst had Gea niet in de gaten of de geloofsopvoeding wel aankwam bij Gersom. Pas toen hij 8 jaar oud was en Gea en Jaap het vooruitzicht hadden dat hij uit huis moest, vroeg Gersom: "Mammie, weet jij eigenlijk wel hoe lang ik al in Jezus geloof?" Gersom vertelde over een situatie waar Gea voor hem zong. "Jij was aan het zingen en achter jou zag ik iets. Ik dacht eerst een spook, maar Hij zei: Ik ben Jezus. Wil je wel in mij geloven? Ja hoor, heb ik teruggedacht. En toen geloofde ik in Jezus."

Op kerstochtend 1994 had Gea een bijzondere ontmoeting met God. "Ik worstelde met de vraag of ik Gersom wel goed kon opvoeden en wat voor toekomst hij zou hebben. God zei tegen me: Ik heb geleden aan zijn heden, verleden en toekomst, heb je daar wel eens bij stilgestaan?" Gea: "Al lang voordat mijn kind in beeld kwam, had Jezus al geleden voor zijn pijn. Dat was zo adembenemend. Heer, wie ben ik dat U zoveel van me houdt dat U me dit laat zien."

Het gesprek is niet meer beschikbaar om terug te luisteren.

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > januari