Nu op Groot Nieuws Radio

22:40 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Ben Cantelon Love Divine
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

22:00 - 22:40 Op weg met de Bijbel - Carola Veldhuizen

Nu speelt

Ben Cantelon Love Divine
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

23:27 - 23:27 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Ben Cantelon Love Divine
Luister

Heeft iedere christen de Heilige Geest?

heilige geestdonderdag 22 september 2016 18:30

"De Vader zal je nooit de Heilige Geest onthouden als je daar om vraagt of daar naar verlangt", zo legt Duurt Vonck, directeur bij Agapè, donderdag uit in De Dag Van Vandaag. Hij behandelt de vraag: Heeft iedere christen de Heilige Geest? "Het past bij een goede Vader dat hij je geeft wat je nodig hebt. Hij zal je geen steen geven in plaats van een brood, geen schorpioen in plaats van een ei."

"Ik zou de Heilige Geest niet uit benoemen als een wat, maar als een wie. De Bijbel spreekt over de Geest als een persoon. Hij kan in je wonen, je kunt Hem bedroeven en Hij kan je vervullen", legt Vonck uit. Volgens hem maakt de Heilige Geest duidelijk dat alles wat God wil geven, dat Hij dat ook aan jou peresoonlijk wil geven. Als voorbeeld noemt Vonck vergeving. "De Heilige Geest zorgt ervoor dat je die vergeving ook mag ervaren."

Niet iedereen heeft de Heilige Geest in zich, aldus Vonck. Hij maakt een verschil dat de Geest in mensen werkt, maar ook aan mensen. "Iedereen heeft wel een besef gehad van God, dat je merkt dat er meer is. Daar hoef je niet christelijk voor te zijn. Daar mag je iets in zien van Gods aanwezigheid in deze wereld. In de Bijbel lees je ook over momenten dat mensen vervuld worden van de Heilige Geest, zoals bij de discipelen. De Geest kwam over hen."

Hoe kun je de Heilige Geest ontvangen? Duurt Vonck ziet het als tekenen van de werking van de Heilige Geest als je gelooft dat Jezus gekomen is om reddding te brengen en dat die liefde van God ook voor jou is. 'Als Jezus onderwijs geeft over het gebed, dan komt die bekende passage over hoe de liefde van de Vader werkt. Hij geeft geen steen in plaats van borod, geen schorpoioen in plaats van een ei. Vervolgens wordt dat afgemaakt: hoeveel te meer zal de Vader de Heilige Geest schenken aan een ieder die daarom vraagt."

Het gesprek met Duurt Vonck kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via