Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Michael W. Smith Miracles (Live) (Radio-Edit)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Michael W. Smith Miracles (Live) (Radio-Edit)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Michael W. Smith Miracles (Live) (Radio-Edit)
Luister

Rondkomen van 150 euro per maand

Gelddonderdag 29 september 2016 11:55

Schulden: hoe kom je eraan en hoe kom je eraf? En hoe sta je daar als christen in, zegt de Bijbel er eigenlijk iets over? Drie gasten vertellen er donderdag over bij Jorieke. Hendrik Jan Graber werkt voor Schuldhulpmaatje en gaat in op de geestelijke aspecten van schulden. Harry is vrijwillig Schuldhulpmaatje onder andere van Com die zonder dat hij het zelf doorhad flinke schulden bleek te hebben.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Com zit in de schuldhulpverlening en moet rondkomen van 150 euro per maand, omgerekend 5 euro per dag. "Daarvan moet ik boodschappen doen, drogisterij-artikelen kopen. Verzekeringen en de andere vaste lasten worden via de bewindvoerder betaald." Moeilijk vindt Com dit niet, want "het is wat het is en het went".

"In het Engels noemen ze dit enslavement, je wordt slaaf van je leenheer. Ik ben dat ook", legt Hendrik-Jan uit. "Ook ik heb een hypotheek en moet elke maand een bedrag overmaken naar mijn bank. Dat kan zorgen met zich meebrengen."

De ex-vrouw van Com deed thuis alle financiën. "Ik kan zelf niks met computers, mijn ex deed alles via dat apparaat. Ik ben uitgegaan van het goede van de mens, maar dat bleek niet terecht." Com kwam er achter toen er belastingaanslagen kwamen en deurwaarders voor de deur stonden. Zijn eerste reactie was heftig. "Je wilt dan zelfs je polsen doorsnijden en van drie hoog naar beneden springen." Dat hij dat niet gedaan heeft, is te danken aan vrienden en het schuldhulpmaatje Harry.

Hebben schulden minder impact of grip op christenen? Hendrik Jan: "Absoluut niet! Onze economie is gebaseerd op een systeem van tekort. Daar zijn we als christenen ook onderdeel van. Mensen kunnen zo door hun probleem in beslag worden genomen dat er geen uitweg lijkt te zijn, dat je niet meer weet waar je het zoeken moet."

Volgens Hendrik Jan is het lastig om los te komen van dat economische systeem, maar het kan wel. "Toch woon je in deze wereld en moet je rekeningen betalen. Er zitten veel perverse prikkels in ons systeem. Zoals bedrijven die adverteren 'koop nu en betaal later'. Met de maximale rente van 18 procent laten ze je dan vervolgens jarenlang betalen."

Hoe voorkom je problemen? "Zodra je merkt dat het lastig wordt, zoek hulp en wacht niet tot het je boven het hoofd groeit", adviseert Hendrik Jan. Meer informatie: www.schuldhulpmaatje.nl of www.eerstehulpbijschulden.nl

« Terug

Deel via