Nu op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Casting Crowns Awaken Me
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Casting Crowns Awaken Me
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Casting Crowns Awaken Me
Luister

Jan (50) heeft de ziekte van Parkinson

Jan Kwantdonderdag 06 oktober 2016 11:55

Zijn vermoeden na zoektochten op internet werden bij de huisarts direct bevestigd, het kan Parkinson zijn. Binnen drie minuten staat Jan Kwant weer buiten, 48 jaar oud en vanaf dat moment Parkinsonpatiënt. Jan schrijft blogs over zijn ervaringen, dalen en mooie momenten. Deze blogs zijn nu, twee jaar later, gebundeld in het boek 'Maar als het donker wordt'.

Het gesprek met Jan Kwant in Bij Jorieke kun je hier terugluisteren. Het boek kun je bestellen via de webshop Kameel.nl.

Progressieve ziekte

"De ziekte van Parinkson kent veel symptomen, maar niet iedere patiënt krijgt alles. Je weet niet wat je krijgt, dat is voor iedereen weer anders", vertelt Jan Kwant. "In je hersenen wordt dopamine aangemaakt, maar bij de ziekte van Parkinson sterven de cellen die dat aanmaken af. Dopamine is een neurotransmitter en geeft je spieren de opdracht bepaalde bewegingen uit te voeren. Bij mij is het met medicatie nog heel goed op te lossen. Het is een progressieve ziekte, het proces van afbreken gaat steeds verder."

Duidelijke boodschap

Jan was 48 jaar oud toen hij ontdekte dat er wat aan de hand was. "In de zomervakantie ontdekte ik dat in ruststand mijn duim tegen de wijsvinger aan bleef staan. Ik ging naar de huisarts, maar na een paar minuten stond ik weer buiten. Waarschijnlijk Parkinson. Dat was een duidelijke boodschap. Ik hou van duidelijkheid en heb mijn huisarts daarvoor bedankt."

Een week later kon Jan als bij de neuroloog terecht. "Hij zag aan de manier waarop ik liep dat het inderdaad Parkinson was. Eenmaal buiten hebben we samen gehuild. Er was verdriet omdat we beseften dat onze wereld doormidden brak."

"Veel dingen interesseren me niet meer. Ik kijk bijvoorbeeld geen televisie en volg het nieuws nauwelijks nog. Wel heb ik veel interesse in persoonlijke gesprekken en ontmoeten we vaker vrienden. Ik merk ook in het boek dat de kwetsbaarheid die ik geef, door anderen teruggegeven wordt."

Als het donker wordt

Niet voor niets is de titel van het boek ook de titel van een lied van Matthijn Buwalda. Jan: "De eerste week na de diagnose kreeg ik van een vriend een YouTubefilmpje van dit nummer." Die avond luisterden ze samen het lied. Vooral de zin 'als het donker wordt, mag ik dan je licht zijn' ontroerde hem.

Luister hier het lied:

« Terug

Deel via