Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Elly & Rikkert Trein Naar Amsterdam
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Elly & Rikkert Trein Naar Amsterdam
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Elly & Rikkert Trein Naar Amsterdam
Luister

Martine Vonk: geniet van genoeg

Martine Vonkdonderdag 13 oktober 2016 11:55

Al twintig jaar houdt Martine Vonk zich gepassioneerd bezig met duurzaamheid. Hoe roept God ons op om voor deze wereld te zorgen? En hoe kunnen we genieten van genoeg? Martine schreef er en boek over. "Met wat je koopt heb je veel impact, en die impact kan ook duurzaam en eerlijk zijn", vertelt ze donderdag in Bij Jorieke.

Toen Martine nog studeerde, besloot ze alleen te kopen wat nodig is en wat duurzaam en eerlijk geproduceerd is. Ze vindt dat de motivatie daarvoor vanuit jezelf moet komen. "Voor het eerste zetje kan het helpen ergens door uitgedaagd te worden. Je wordt dan gedwongen erover na te denken. Om vol te houden moet het raken aan iets dat heel diep zit. Voor mij is de drijfveer om het vol te houden mijn geloof in Jezus."

Het boek 'Genieten van genoeg' is niet dwingend, maar biedt ruimte. "Het probleem is zo groot, in je eentje kan je dat niet oplossen. Het is Gods aarde, Hij is begonnen met alles recht te zetten door de komst van jezus. Onze opdracht is om in navolging van Jezus onze medemens en onze aarde lief te hebben."

Identiteit

"Ik ben verantwoordelijk voor wat ik doe, dat ik de aarde en mijn medemens niet uitbuit. Al die spullen die we hebben, waarom heb je die eigenlijk allemaal nodig? Dan kom jij bij identiteit uit. Wij willen veel spullen hebben omdat anderen dat ook hebben. Omdat de buurman uitbouwt, willen wij het ook. Je moet niet de ander nadoen maar jezelf afvragen: wat is echt belangrijk en waarom doe ik dit eigenlijk?'

Genieten

"Van een eerlijke spijkerbroek kan ik oprecht genieten. Ik weet dat het voor een eerlijke prijs is gemaakt en dat het milieu er niet onder heeft geleden door foute verf of bestrijdingsmiddelen. Met die broek kun je jaren vooruit."

Esther

Volgens Martine moet je uit je comfortzone komen om iets te doen met deze thema's. Dat deed koningin Esther al in de Bijbel. "Esther zat in een bevoorrechte positie en kon opkomen voor haar volksgenoten die onderdrukt werden. Ze gaat naar de koning met gevaar voor eigen leven. Ze bedenkt ook dat ze als enige kan opkomen voor het Joodse volk."

"Ook wij kunnen Esthermomenten hebben: als je voelt dat je op een plek of positie zit waar iets gebeurt wat niet goed zit, dan komt het eropaan of je wel of niet voor de onrecht opkomt.

Het gesprek met Martine Vonk kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via