Nu op Groot Nieuws Radio

20:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Sela God Van Leven
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Sela God Van Leven
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

23:28 - 23:28 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Sela God Van Leven
Luister

Hoe ga ik om met pesten?

pestendinsdag 25 oktober 2016 18:30

In de media komen geregeld verhalen voorbij van jongeren die zelfmoord plegen omdat ze gepest worden. Recent zijn de cijfers over 2015 bekendgemaakt en daar is volgens kinder- en jeugdpsycholoog Annelies van Pelt van De Hoop GGZ "gelukkig een daling te zien". Ongeveer 10 procent van de kinderen van de basisschool wordt minstens een keer per maand gepest.

In het voortgezet onderwijs ligt dat cijfer iets lager: 8 procent.

Pesten komt in verschillende vormen voor, aldus Van Pelt. "Dat kan zijn: treiteren, uitsluiten, schelden, maar ook fysieke agressie als duwen, slaan en vechtpartijen. Ook digitaal pesten is in opkomst. Dat kan geniepig gaan via de mobiele telefoon en sociale media." Daarbij merkt ze op dat digitaal pesten minder zichtbaar is dan pesten in real life.

De rol van ouders is dat ze het pesten van hun kind kunnen signaleren. Van Pelt: "Ze moeten goed in de gaten houden hoe het kind functioneert. Als hij of zij slechter functioneert, kan er wat aan de hand zijn. Ga actief het gesprek met het kind aan. Kinderen en jongeren ervaren vaak een hoge drempel om ouders of leerkrachten te informeren dat ze gepest worden. Ze schamen zich ervoor. Ook kunnen kinderen en jongeren bang zijn dat als ze er over vertellen, dat het pesten erger wordt."

Voor leerkrachten is het goed om een relatie op te bouwen met leerlingen. "Als die goed is, dan is dat ook een beschermende factor om het pesten op school te voorkomen."

Sommige leerlingen valleen in een risicogroep als het om pesten gaat. "Dat kunnen kinderen zijn die overgewicht hebben, druk en opstandig gedrag vertonen, in hun motoriek wat onhandig zijn of homoseksueel zijn." Daarnaast is er een groep kinderen die sociaal wat onhandig zijn en niet goed reageren op een plagerijtje. "Dat kan uitgroeien tot pesten", aldus Van Pelt.

Kinderen die gepest worden kunnen bellen met de kindertelefoon van Stichting Chris: 078 - 63 123 00. Kinderen die gepest zijn kunnen getraumatiseerd of depressief raken. De Hoop GGZ biedt daarvoor behandelingen aan.

Het gesprek met Annelies van Pelt kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via