Nu op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Opwekking Band met Kinga Ban 626 Prachtige God
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Opwekking Band met Kinga Ban 626 Prachtige God
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Opwekking Band met Kinga Ban 626 Prachtige God
Luister

Bij Jorieke over de rijkdom van karakters

Jentine en Cockdonderdag 13 april 2017 11:55

Waarschijnlijk weet je zelf wel aan wat voor personen jij je snel ergert, of met welke collega je regelmatig botst. Dit heeft waarschijnlijk te maken met jullie persoonlijkheden. Dinsdagochtend hoor je in Bij Jorieke van Cock Grandia en zijn dochter Jentine Bogerd over de DISC-methode en wat we daarvan kunnen leren.

Cock en Jentine schreven het boek 'Rijkdom van karakters', dat je kunt bestellen via de webshop Kameel.nl. Ook trainen ze vaak groepen mensen om achter hun persoonlijkheidstijlen te komen en zo beter te leren samenwerken

In de uitzending van Bij Jorieke typeren vader Cock en dochter Jentine elkaar. Cock: "Jentine en ik botsen niet echt. In DISC sfeer is ze geel, inspiratievol, mensgericht en ze wil graag liefde geven en ontvangen." Ook is ze rood: de aanwezigheid van dominantie en het zelf willen doen. "Ze is enorm sociaal en een ongelooflijk lieve meid." Jentine: "Ik denk dat mijn vader en ik redelijk op dezelfde lijn zitten: gericht op medemens, een netwerker en sociaal gedreven. Een betere vader kan ik me niet wensen!"

Er zijn verschillende persoonlijkheidsstijlen te definieren. Daarin is belangrijk om te weten dat ieder mens per definitie goed is: de Schepper heeft iets moois in ons gelegd, dat is nooit fout. De stijlen worden ingedeeld in kleuren: rood (dominant), geel (invloed), groen (stabiliteit) en blauw (conformiteit). Dat zijn de vier basistypes van DISC.

  • Rood (dominant) wordt vaak negatief uitgelegd, maar in het team heb je dit type keihard nodig, aldus Cock en Jentine. Ze nemen het team op sleeptouw en helpen om vooruit te gaan.
  • Geel (invloed) is heel betrokken, sociaal en warm. Het zijn netwerkers die het leuk vinden om in contact met mensen te zijn. Ze willen geliefd worden en liefde geven, maar kunnen anderen ook te weinig ruimte geven om adem te halen.
  • Iemand die blauw (consciëntieus) is, kun je horen zeggen: Ik hoor alleen maar gevoel en sentiment. Het is belangrijk om blauwe mensen in het team te hebben die vragen: klopt het wel?
  • Groen (stabiliteit) gaat over de vraag of het wel nodig is om te veranderen. De valkuil is dat diegene neit vooruit te branden is en niet voor zichzelf kan opkomen.

Waar past Jorieke in dit verhaal? Cock en Jentine denken dat ze in ieder geval geel is. "Dat merk je toen we binnenkwamen, het straalt van je af. Je praat met je handen, hebt een grote lach. Ik dat dat je ook wel heel gericht bent op balans, op zoek naar rust. Kan slecht tegen disbalans. En je wilt ook geliefd worden."

Het gesprek is niet meer beschikbaar om terug te luisteren.

« Terug

Deel via