Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Steven Curtis Chapman Beauty Will Rise
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Steven Curtis Chapman Beauty Will Rise
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Steven Curtis Chapman Beauty Will Rise
Luister

Bij Jorieke: Meer genieten & minder moeten

cariannemichelledinsdag 08 november 2016 11:55

De 'please disease' is het bezig zijn om het anderen naar de zin te maken omdat je bang bent niet goed genoeg te zijn. Ongemerkt vertonen we veel please-gedrag, ontdekten Carianne Ros en Michelle van Dusseldorp. In hun coachingspraktijken komen ze dagelijks mensen met pleasegedrag tegen. Dinsdag waren Carianne en Michelle te gast in Bij Jorieke.

Ze schreven hun ervaringen op in het boek 'Nee is oke'. Je kunt dat boek bestellen via Kameel.nl. Er is ook een gratis ebook verschenen, die kun je hier downloaden.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Wat is pleasen?

Michelle: "Pleasen is als je iets doet voor een ander dat je diep van binnen niet wilt. Dus je zegt 'ja' terwijl je 'nee' bedoelt." Carianne: "Van nature zijn we geneigd om te pleasen om met de ander in relatie te blijven." Michelle: "Het is niet zo dat je niks voor een ander mag doen, maar je moet echt zelf bepalen wat wil ik en hoeveel van mezelf wil ik aan die ander geven?" Carianne: "Als dat goed gaat, dan ben je de zelfbewuste pleaser. Het moet dan een bewuste keus zijn om er voor die ander te zijn. Niet uit angst maar bewust zelf kiezen."

Hoe zijn jullie achter deze pleasetypes gekomen?

"We hebben ze zelf ontdekt", legt Carianne uit. "We hadden al het plan om het te gaan hebben over pleasers. Onder de douche had ik opeens allerlei mensen in mijn hoofd. Het werd een heel rijtje, ik hoop door de Heilige Geest ingegeven. Dat heb ik bij Michelle neergelegd, samen hebben we gekeken wat de hoofdclusters van gedrag zijn en hoe kunnen we dat verklaren. Kenmerken en innerlijke beweegredenen en dat gekoppeld aan fases van innerlijke ontwikkeling."

Waarom is het belangrijk je pleasetype te weten?

Michelle: "Je kan pas dingen veranderen als je bewust bent van je gedrag. Dus weten welk pleasetype je bent is de eerste stap om te groeien naar de zelfbewuste pleaser." Carianne: "Als je een negatief pleasetype hebt, dan kost het je wat. Als God zegt dat je de ander lief moet hebben als jezel,f dan moet je dus ook eerst jezelf liefhebben." Michelle: "Op lange termijn is het pleasen vanuit verkeerde motieven destructief, voor jezelf en voor relaties. Conflicten ontstaan vaak omdat één van de partners niet eerlijk is geweest."

In het boek is ook aandacht gegeven aan het pleasegedrag van je ouders of kinderen. Carianne: "Een kind zoekt al heel jong in zijn ouders, zie je mij wel, hou je wel van mij? Als je opeens zelfbewust pleasegedrag gaat vertonen, kan dat ook heel goed twee kanten op werken en dat de ander het oppakt!"

Wil je erachter komen welk please gedrag jij vertoont en of dat bij de zelfbewuste pleaser hoort, doe dan nu de please-test.

« Terug

Archief > 2016

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari