Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 10:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Cindy Morgan Weight
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 06:00 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

Cindy Morgan Weight
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Kerkdienst - Non-stop

Nu speelt

Cindy Morgan Weight
Luister

"Verkiezingsuitslag is onthutsend en onzeker"

266px-James-kennedydonderdag 10 november 2016 11:55

Na een campagne van anderhalf jaar konden de Amerikanen deze week naar de stembus om hun nieuwe president te kiezen. De uitslag was opvallend. De republikein Donald Trump zal in januari worden geinaugureerd als de 45e president van de Verenigde Staten. Wat betekent de winst van Trump voor Amerika, de wereld, voor Nederlanden ons persoonlijk? Amerikadeskundige James Kennedy was donderdagochtend te gast in Bij Jorieke.

De uitslag roept bij James Kennedy de vraag op hoe het zo anders gelopen is dan verwacht werd. "Het gevoel komt bij me op dat ik mijn eigen land niet goed begrepen heb. Ik heb ook de opkomst van de Trump-kiezers onderschat. De verkiezingsuitkomst is een onthutsende en onzekere, want we weten eigenlijk niet wat er gaat gebeuren", aldus Kennedy. "De angst is nu dat hij discriminatie gaat ontkenenen of lak heeft aan de wereldorde."

Het gesprek met James Kennedy kun je hier terugluisteren.

Hoe kan het dat Trump tegen de verwachting in toch won? "We hadden te maken met een zwakke democratische kandidaat die de regels haar kant op boog. Ten tweede denk ik dat lange tijd mijn verwachting was dat het kiessysteem in Amerika niet zou veranderen. Mensen lijken dat over zich heen te laten vloeien, maar dat is niet langer zo. Mensen willen niet meer volgens de regels van het systeem denken. Dat zag je bij Bernie Sanders die het bijna had gehaald. Ik zeg als historicus erbij dat erg moeilijk is om vooraf te bepalen wanneer dat kookpunt bereikt is."

"In het gebied waar ik vandaan kom, wonen veel Nederlands. Vier jaar geleden stemde daar 86 procent op de republikeinse kandidaat, dit jaar stemde 82 procent op Trump." Was het een duivels dilemma voor christenen om op een van de twee kandidaten te stemmen? "Wat de doorslag heeft gegeven is dat ze Hillary Clinton moesten verslaan, want die gaat abortus promoten en andere christelijke vrijheden inperken. Een minderheid is oprecht enthousiast over Trump."

« Terug

Deel via