Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Rebecca St. James Wait For Me
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Rebecca St. James Wait For Me
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Rebecca St. James Wait For Me
Luister

Ex-moslima Esther vluchtte weg van uithuwelijking

esther mulderdinsdag 15 november 2016 11:55

Toen Esther acht jaar was, vluchtte haar gezin naar Nederland vanuit Somalië. Esther werd opgevoed tot een vrome moslima, maar toen ze uitgehuwelijkt zou worden aan haar neef, besloot ze te vluchten. Op die vlucht kwam ze in contact met de liefde van God en besloot christen te worden. Nu evangeliseert ze onder moslims en worstelt ze met haar familie die haar niet meer wil accepteren.

Niet iedereen is er blij mee dat ze samen met haar man evangeliseert, vertelde ze dinsdagochtend in Bij Jorieke. "Maar er zijn ook mensen die het heel bijzonder vinden. Ik heb zelf ook mensen gehad in mijn leven die heel moedig waren om me over Jezus te vertellen en ik wil dat doorgeven aan anderen die nog in duisternis leven." Het hele gesprek met Esther kun je hier terugluisteren.

Gevlucht

Esther was 8 jaar oud toen ze vluchtte uit Somalië. "Het land waar we woonden was zo mooi en opeens veranderde alles in één keer. We zijn gevlucht vanwege de oorlog. We konden niet gelijk vluchten, eerst hebben we een jaar gewacht tot we weg konden. Het was als kind heftig en ik zag ook aan mijn ouders dat ze het heel zwaar hadden. De beelden van dode mensen in mijn straat waar we overheen moesten stappen zijn me heel lang blijven achtervolgen."

De eerste jaren in Nederland waren speciaal voor Esther. "Je komt vanuit een warm land in de winterperiode hier terecht. Er waren veel aardige mensen, maar ook mensen die bij oud en nieuw aan de deur kwamen en riepen: ga terug naar je eigen land. Op school ben ik erg gepest omdat ik anders was en bijvoorbeeld andere kleren aan had op een verjaardagsfeest."

Bang voor Allah

Esther is islamitisch opgevoed. "Bij ons was het zo dat je vijf keer per dag moest bidden en moest meedoen aan de Ramadan. Op mijn twaalfde besloot ik meer over Allah en de Koran te willen weten. Toen begon ik met het dragen van een hoofddoek en het lezen van de Koran. Al vrij snel ontdekte ik dat dit het niet was. Er werden steeds meer dingen verboden, schoolfeestjes of op kamp. Ik had geen vrede met het geloof zoals we dat deden thuis. Ik was bang voor Allah."

Haar ouders hoopten Esther in het gareel te krijgen door haar uit te huwelijken aan een neef toen ze 14 jaar was. Als ze twee jaar verloofd is tegen haar wil, besluit ze weg te gaan en vlak voor de bruiloft te vluchten. "Ik moest stiekem weglopen. Ik hou heel veel van mijn familie en ze dachten echt dat dit het goede was voor mij. Als eerste ging ik naar een vriendin en daarna van opvanghuis naar opvanghuis."

« Terug

Deel via