Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

The Afters Well Done
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

The Afters Well Done
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

The Afters Well Done
Luister

TimZingt bij Jorieke over spiegelen met humor

Timzingtdonderdag 24 november 2016 11:55

Tim van Wijngaarden, oftewel TimZingt, de nar van christelijk Nederland is donderdag te gast in Bij Jorieke. Op menig symposium of festival is Tim aanwezig om de bezoekers een relativerende spiegel voor te houden. Datzelfde doet hij in zijn columns voor Visie. Daarin schrijft hij over armoede, het christelijke wereldje, kolder in de kerk, zijn eigen gestuntel en diepe frustraties.

Jorieke praat met hem over satire, de rol van humor, omgaan met armoede, spiegelen en andere eigenaardigheden van de christelijke subcultuur. Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Het boek 'Wie ben ik' kun je bestellen via de webshop Kameel.nl. Door te bestellen via deze link steun je ook het werk van Groot Nieuws Radio.

Wat moet ik doen om niet genoemd te worden in je volgende column? Tim: "Ik hoor met enige regelmaat mensen in de kerk zeggen 'nu kom ik zeker in een column!' Haha, meestal is dat niet zo en zeg ik dat ik wel gekkere dingen mee maak. Een column ontstaat meestal als ik ergens een stap achteruit kan doen, ga observeren en dan iets grappigs constateer. Gisteren was ik bij de presentatie van de Groene Bijbel. Dan denk ik bijvoorbeeld wat opvallend dat voor elke doelgroep een eigen Bijbel wordt gemaakt."

"Een nar maakt de macht belachelijk op een rituele manier. Hij is in de buurt van de koning en mag diezelfde koning belachelijk maken. Dat kan doordat hij ongevaarlijk is voor de koning. Zoiets heeft een functie namelijk het relativeren en ridiculiseren van de macht. Daarbij ben ik ook zelf onderdeel van het systeem. Mooi voorbeeld daarvan is mijn column over Hope, mijn sponsorkind. Die gebruik ik vaak om mijn eigen dikke westerse gedrag te spiegelen."

Tim heeft ook ooit een keer een column geschreven waarin hij twijfelt aan de echtheid van de brieven van zijn sponsorkind. "Dat is niet gelogen, ik twijfel daar echt wel eens aan. Hij schrijft bijvoorbeeld dat hij elke daga voor mij bid. Ik wil dat dan even noemen. Dat is de rol van het jongetje dat aan de kant staat en roept dat de keizer geen kleren aan heeft. Het is wel eens gebeurd dat iemand die column heeft aangevoerd om zijn sponsorkindje op te zeggen. Die mensen hebben denk ik heel veel andere achterliggende redenen om dat te doen. Als dat gebeurt moet je niet het jongentje, mij dus, straffen dat roept dat de keizer geen kleren aan heeft, nee de keizer kan beter kleren gaan aantrekken!"

Plaats je jezelf daarmee buiten het systeem? "Ik wil wel midden in het spanningsveld blijven staan. Sommige dingen kan je heel goed zien vanaf de zijlijn, maar het is wel goed om ook zelf deelnemer te blijven. Zo maak ik vaak grappen over zangleiders, maar tegelijk ben ik in onze eigen kerk ook zangleider. Dat zorgt er ook voor dat ik niet cynisch wordt."

« Terug

Deel via