Nu op Groot Nieuws Radio

20:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Kathy Troccoli Jesus Paid It All
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Kathy Troccoli Jesus Paid It All
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

23:40 - 23:40 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Kathy Troccoli Jesus Paid It All
Luister

Heb je wel vergeven als je nog boos bent?

boosdinsdag 29 november 2016 18:30

Je zoon heeft veel van jullie gestolen, maar je bent nog steeds boos op hem, ook al heb je al vergeven. Heb je hem dan wel echt vergeven. Dirk de Boer, coördinator pastoraat bij De Hoop GGZ, vertelde in De Dag Van Vandaag dat de daad van vergeven losstaat van boos zijn of vergeten. Vaak vergeef je eerst verstandelijk en dat later je gevoel pas daarin meekomt.

Bij het thema vergeving onderzoekt De Boer allereerst wie God is en hoe Hij daar in staat. "Als we zijn woord bestuderen, mogen we concluderen dat God ruimhartig is. We kunnen begrippen als genade, goedgeefs en barmhartig, maar Hij is ook vergevingsgezind." Dirk de Boer haalt een tekst uit Romeinen 3 aan:

"Iedereen heeft gezondigd en ontbeert de nabijheid van God; en iedereen wordt uit genade, die niets kost, door God als een rechtvaardige aangenomen omdat hij ons door Christus Jezus heeft verlost." - Romeinen 3:23-24

"Met andere woorden: ik geloof dat het hart van God er op uit is om de mens te vergeven en hem te redden. Hij wil niet dat mensen verloren gaan."

Elkaar vergeven

Soms gebeuren er zulke verschrikkelingen dingen, dat het haast onmogelijk lijkt om elkaar te kunnen vergeven. "Dat is moeilijk, zeker als je slachtoffer bent van iets heftigs." Dirk de Boer gelooft dat er in vereving een stuk herstel en genezing ligt. "Het is niet voor niets dat Jezus daar nadruk op legt."

In zijn werk start De Boer altijd met de richtinggevende vraag of je zou willen vergeven? Of zou je daar willen komen dat je het zou willen? "Als je merkt dat je niet tot vergeving komt, kan die hardheid en bitterheid zich vastzeetten in je hart. Daar wordt je alleen maar ongelukkig van."

Het gesprek met Dirk de Boer kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via