Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 19:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Elevation Worship Here As In Heaven (Acoustic)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Kerkdienst - Non-stop

Nu speelt

Elevation Worship Here As In Heaven (Acoustic)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Elevation Worship Here As In Heaven (Acoustic)
Luister

Hoe ga je om met onderhandelingen met tieners?

tienersdinsdag 06 december 2016 18:30

Vroeger was vaders wil wet, een bevelcultuur. Tegenwoordig leven we in een onderhandelingscultuur. Die verandering is gekomen in de jaren '60 van de vorige eeuw, ziet gezinstherapeut Piet Mulder van De Hoop GGZ. "Individuele burgers zijn belangrijker geworden. Ze hebben een positie gekregen in de samenleving. En er wordt een beroep gedaan op eigen keuzevrijheid."

Piet Mulder merkt aan veel dingen dat we in een onderhandelingscultuur leven. "Je ziet dat in de politiek, het zogenaamde poldermodel. Ook in de kerk, waar dominees en ouderlingen minder hoog in positie staan dan in de vorige eeuw. Het kerkvolk is mondiger geworden. Op school worden docenten niet meer met 'u' aangesproken. Jongeren hebben een andere plek gekregen."

De samenleving is ook veranderd. "De moderne samenleving vraagt om kritische en mondige burgers. We worden opgeroepen om de tiener te ontwikkelen tot een mondig iemand die zijn zegje kan doen en keuzes kan maken."

Dat maakt dat jongeren ook thuis die keuzevrijheid nodig heeft. En dat kan soms botsen. "Uit onderzoek blijkt dat duidelijke huisregels belangrijk blijven. Bijvoorbeeld: we eten samen, de mobiel gaat uit tijdens het eten, je doet je taak, je bent op tijd thuis, je gaat naar die bepaalde activiteit van de kerk. Al die regels moeten blijven bestaan." Maar soms kunnen tieners het niet eens zijn met die regels. "Het is handig voor ouders dat je wat rek in de regels hebt."

Als voorbeeld noemt Piet Mulder de afspraak over hoe laat de tiener thuis moet zijn in het weekend. "Als je als ouders zelf aan twaalf uur denkt. En die tiener wil om twee uur thuis komen, dan wordt het 1 uur. Geef je kind het vertoruwen om op een goede manier om om 1 uur thuis te komen. De jongere voelt zich gehoord en jij leert de jongeren dat hij de verantwoordelijkheid moet nemen voor de vrijheid die hij krijgt."

Wel maakt Mulder een uitzondering, de risico's moeten niet te groot worden. Als er bijvoorbeeld alcohol in het spel is of als een meisje alleen 's nachts naar huis moet fietsen.

Piet Mulder raadt ouders aan om ook met andere ouders te praten met tienerse in dezelfde leeftijd. Ook moeten man en vrouw het samen eens zijn over de regels. "Vader is soms wat strenger en moeder wat toegeeflijker. Ga daarna in gesprek met je kind."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via