Nu op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Mens & Missie - Maurits Reijnoudt

Nu speelt

Lauren Daigle Still Rolling Stones
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Lauren Daigle Still Rolling Stones
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Lauren Daigle Still Rolling Stones
Luister

IJM-directeur Caroly Houmes in Bij Jorieke

Caroly Houmesdinsdag 13 december 2016 11:55

Caroly Houmes is directeur van de Nederlandse tak van International Justice Mission (IJM), een organisatie die opstaat tegen mensenhandel en misbruik van zwakken. Naast het bevrijden van moderne slaven, zet IJM zich actief in voor de vervolging van daders. Dinsdagochtend was Caroly te gast in Bij Jorieke op Groot Nieuws Radio.

Jorieke sprak met haar over hun nieuwste project, de korte film 'Supermaarko' en over de vreselijke praktijk van cyberseks. Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Caroly hoort in haar werk bij IJM veel over onrecht, maar ze laat zich er ook bewust door raken. "Gisteren hoorde ik van een reddingsoperatie waarbijz even kinderen in de leeftijd van twee tot negen jaar zijn gered uit de cyberseksindustrie. Ik ben zelf moeder en het raakt me dat er kinderen in die leeftijd niet beschermd worden, maar misbruikt worden, soms zelfs door degene die ze zou moeten beschermen."

Hoe zorg je ervoor dat het blijft raken? "Door de gezichten erachter te blijven zien. Grote aantallen zeggen niet zoveel. Er wordt ook wel eens gezegd dat mensen er aan wennen om in slavernij te leven, om te werken in bijvoorbeeld een steengroeve. Dat gaat er bij mij niet in dat je daaraan went."

Het werk van IJM kan niet gedaan worden zonder God. "Hij is de enige die op al die duistere plaatsen licht kan brengen." Caroly is christelijk opgevoed met een focus op het hiernamaals, met een hemel en een hel. En dat God alles goed zal maken. "In dat godsbeeld was ik moeilijk in beweging te krijgen. Naarmate ik meer gericht raakte op hoe Jezus hier is en we Gods koninkrijk hier op aarde mogen brengen, maakte dat het verschil om nu al in beweging te komen."

Wanneer kam je in beweging? "Ik heb geen Popeye-ervaring gehad zoals mijn collega Henk Jan Kamsteeg dat wel eens noemt. Het is geleidelijk gegroeid. Onrecht heeft me altijd al geraakt. Toen ik een klein meisje was, speelde de genocide in Rwanda. Dat raakte me toen al heftig."

IJM is van start gegaan met de campagne Supermaarko, door middel van een korte film wordt het verhaal van Maarko en zijn zusje Gaby verteld. "Het gaat over het misbruik van kinderen door cyberseks. Kinderen die via de webcam opdrachten krijgen vanuit andere landen om bepaalde handelingen te verrichten. Het begint vaak gematigd, bijvoorbeeld alleen om voor de camera te komen en misschien wat kleren uit te trekken. Daarna gaan ze steeds grovere vragen neerleggen waar dan meer geld tegenover staat. Op de Filipijnen zijn alleen al tachtigduizend ip-adressen die hiervoor gebruikt worden."

Bekijk hier de korte film 'Supermaarko':

« Terug

Deel via