Nu op Groot Nieuws Radio

00:00 - 05:25 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

JJ Heller God Is Still Here
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

JJ Heller God Is Still Here
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

JJ Heller God Is Still Here
Luister

Hoe ga je om met een partner die extreem gelovig is

worship-1199336dinsdag 13 december 2016 18:30

Het is mooi om te zien als je partner gelooft in God. Maar hoe ga je om met een partner die alles zoekt bij de Heer, maar jou buitenspel lijkt te zetten? Hij of zij lijkt alles te om zich heen te vergeten. Dirk de Boer, coördinator pastoraat bij De Hoop GGZ, komt zulke situaties regelmatig tegen. "Het is een kenmerk van het evangelie dat je niet alleen op jezelf gericht bent, maar ook dat het iets betekent voor je omgeving."

De Boer vraagt zich bij zulke mensen af hoe het staat met de verwerkin van die persoon zelf. "Je kunt jezelf helemaal verliezen in je geloofsbeleving en daarmee dingen heen leven en de realiteit niet echt onder ogen zien. Je kunt vluchten uit de pijn." Het kan volgens De Boer ook een oprecht zoeken naar God zijn en je daar helemaal in verliezen, omdat je daar iets moois of iets nieuws vindt. "Dan is het een positieve ontwikkeling, maar dan is het nodig dat je wordt bijgestuurd en dat je met beide benen op de grond wordt gezet."

Hoe moet je daar als partner mee omgaan? De Boer: "Je mag een appèl doen op het gewone leven. Je mag blij zijn dat je partner iets gevonden heeft in zijn leven dat gaat over de relatie met God. Dat kan troost zijn, of kracht, of sterkte. Het is goed om op een manier aan te geven: ik ben er ook nog, je hebt ook een verantwoordelijkheid naar mij toe." Het is volgens Dirk de Boer niet goed dat je op een geestelijk niveau komt en daarmee dan de realiteit uit het oog verliest. "Jezus was ook praktisch: je hebt mij bezocht in de gevangenis en gekleed toen ik naakt was."

Het gesprek met Dirk de Boer van De Hoop GGZ kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via