Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 19:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Christine Denté Angels
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Mens & Missie - Maurits Reijnoudt

Nu speelt

Christine Denté Angels
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Christine Denté Angels
Luister

Elise hielp 9 maanden lang op Lesbos

Moria (Lesbos)maandag 02 januari 2017 08:30

In de vluchtelingenkampen op het Griekse eiland Lesbos zijn veel mensen met psychische noden. Er zijn speciale teams actief om te helpen. Ook de Nederlandse Elise Lankamp hielp mee op Lesbos als coördinator van het psychosociale supportteam. Het werk is lastig, omdat veel vluchtelingen getraumatiseerd zijn, vertelde ze maandagochtend in De Nieuwe Morgen.

Elise Lankamp: "De mensen zijn in hun land van herkomst al getraumatisserd. Ook de heenreis naar Lebos was traumatiserend. En het leven in het kamp kan ook traumatiserend zijn. Het probleem is dat je traumabehandeling pas goed kan doen als er een stabiele omgeving is. En dat is een vluchtelingenkamp niet." De teams proberen de situatie van vluhctelingen te stabiliseren door hen 'recreatieve actietijd' en een luisterend oor aan te bieden.

Kampen

Vluchtelingen die aankomen op Lesbos worden volgens Lankamp eerst naar het grootste kamp gebracht. Daar worden ze registreerd en wordt bepaald of ze kwetsbaar zijn. Alleenstaande ouders, gezinnen met jonge kinderen en psychiatrische patiënten worden naar een ander kamp gestuurd, waar meer hulp beschikbaar is. Vluchtelingen moeten wachten op het asielinterview, en dat kan volgens Lankamp soms langer duren. "Er zijn al mensen die acht of negen maanden daar op aan het wachten zijn."

Brand

Meerdere dingen hebben Elise Lankamp geraakt. "Anderhalve maand geleden was er een grote band omdat mensen het koud hadden. Ze hadden zich daarom warm gehouden bij een glasfles. Die is ontploft. Daar zijn mensen bij overleden, waaronder een klein kind. Dat heeft me geraakt. Dat zoiets kan gebeuren in Europa, dat mensen het koud hebben."

Maar ook de verbondenheid met mensen heeft indruk gemaakt. Elise Lankamp zag de welwillendheid om te delen, terwijl ze niks hadden. Ze werd uitgenodigd voor het eten en de thee.

Het gesprek met Elise Lankamp kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari