Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Michael W. Smith Miracles (Live) (Radio-Edit)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Michael W. Smith Miracles (Live) (Radio-Edit)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Michael W. Smith Miracles (Live) (Radio-Edit)
Luister

Elise hielp 9 maanden lang op Lesbos

Moria (Lesbos)maandag 02 januari 2017 08:30

In de vluchtelingenkampen op het Griekse eiland Lesbos zijn veel mensen met psychische noden. Er zijn speciale teams actief om te helpen. Ook de Nederlandse Elise Lankamp hielp mee op Lesbos als coördinator van het psychosociale supportteam. Het werk is lastig, omdat veel vluchtelingen getraumatiseerd zijn, vertelde ze maandagochtend in De Nieuwe Morgen.

Elise Lankamp: "De mensen zijn in hun land van herkomst al getraumatisserd. Ook de heenreis naar Lebos was traumatiserend. En het leven in het kamp kan ook traumatiserend zijn. Het probleem is dat je traumabehandeling pas goed kan doen als er een stabiele omgeving is. En dat is een vluchtelingenkamp niet." De teams proberen de situatie van vluhctelingen te stabiliseren door hen 'recreatieve actietijd' en een luisterend oor aan te bieden.

Kampen

Vluchtelingen die aankomen op Lesbos worden volgens Lankamp eerst naar het grootste kamp gebracht. Daar worden ze registreerd en wordt bepaald of ze kwetsbaar zijn. Alleenstaande ouders, gezinnen met jonge kinderen en psychiatrische patiënten worden naar een ander kamp gestuurd, waar meer hulp beschikbaar is. Vluchtelingen moeten wachten op het asielinterview, en dat kan volgens Lankamp soms langer duren. "Er zijn al mensen die acht of negen maanden daar op aan het wachten zijn."

Brand

Meerdere dingen hebben Elise Lankamp geraakt. "Anderhalve maand geleden was er een grote band omdat mensen het koud hadden. Ze hadden zich daarom warm gehouden bij een glasfles. Die is ontploft. Daar zijn mensen bij overleden, waaronder een klein kind. Dat heeft me geraakt. Dat zoiets kan gebeuren in Europa, dat mensen het koud hebben."

Maar ook de verbondenheid met mensen heeft indruk gemaakt. Elise Lankamp zag de welwillendheid om te delen, terwijl ze niks hadden. Ze werd uitgenodigd voor het eten en de thee.

Het gesprek met Elise Lankamp kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > januari