Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Michael W. Smith Miracles (Live) (Radio-Edit)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Michael W. Smith Miracles (Live) (Radio-Edit)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Michael W. Smith Miracles (Live) (Radio-Edit)
Luister

"Geloven dat God geneest, dat blijft geloof"

rolstoeldinsdag 03 januari 2017 08:30

Huisarts Dick Kruijthoff uit Bleskensgraaf gaat promotieonderzoek doen naar gebedsgenezing. In De Nieuwe Morgen vertelde hij over zijn onderzoeksmethode. "Ik ga een medisch dossier aanleggen waarbij ik kijk naar de medische gegevens van voor en na de genezing. Als die heel anders zijn en verschijnselen verdwenen zijn, kun je zeggen: op het moment van het gebed is er iets veranderd."

Ook het ervaringsverhaal gaat een rol spelen in het onderzoek van Kruijthoff. Het is volgens Kruijthoff niet te onderzoeken dat God heeft genezen. "Ik kan met het onderzoek duidelijk maken dat er op hetmoment van gebed iets gebeurde. Geloven dat het God was, dat blijft geloof. Dat kan ik niet met mijn onderzoek bewijzen."

Aanleiding voor het onderzoek is een zieke patiënt die uit haar rolstoel opstond tijdens een genezingsdienst van Jan Zijlstra. Kruijthoff: "Wat me vooral verbaasde dat haar medische gegevens heel anders waren dan daarvoor. Alle lichamelijke verschijnselen waren verdwenen." Over dit geval ontstond veel discussie. De een vond het een bijzondere genezing, de ander dacht: wat moet ik hiermee, of ze twijfelden aan de echtheid of oprechtheid daarvan. Als huisarts raakte Kruijthoff betrokken bij deze discussie.

Het verwijt dat er verkeerde of gevaarlijke conclusies worden getrokken, wijst hij van de hand. "Er zijn nog geen conclusies getrokken. Wat ik wel begrijp is dat men bang is dat er artsen zijn die gaan bidden met patiënten in plaats van het medisch correct te behandelen. Ik handel zoals een huisarts hoort te handelen. Ik ga niet met mensen bidden."

Het gesprek met Dick Kruijthoff kun je hier terugluisteren.

Dick Kruijthoff is nog op zoek naar mensen die onverklaarbare genezingservaringen hebben meegemaakt tijdens een gebed. Zijn e-mailadres: d.kruijthoff@vumc.nl

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > januari