Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Brian Doerksen Everlasting Arms
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Brian Doerksen Everlasting Arms
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Brian Doerksen Everlasting Arms
Luister

Stoppen met roken? Doe het abrupt!

sigaretdinsdag 03 januari 2017 18:30

Stoppen met roken is altijd een veelgehoord voornemen voor het nieuwe jaar. Sjacco van Iwaarden, verslavingsarts bij De Hoop ggz, raadt je aan om een 'stopdag' te bepalen waarop je abrupt stopt met roken. "Dan heb je de meeste kans van slagen", vertelde hij dinsdagavond in De Dag Van Vandaag. "Bedenk ook of je echt wil stoppen en waarom je wil stoppen."

"Iedereen weet wel waarom hij wil stoppen met roken. Je kunt het zien op de pakjes in de winkel. Roken veroorzaakt longkanker, roken heeft allerlei lichamelijke gevolgen en geeft forse gezondheidsschade. Dat zijn hele goede redenen om te stoppen met roken."

Verslavingsgevoelig

In de praktijk is het soms lastig om te stoppen met roken. Volgens Van Iwaarden ligt dat ook aan de verslavingsgevoeligheid van mensen. "Heel veel mensen roken, maar lang niet iedereen heeft die verslavingsgevoeligheid. Juist die mensen die gevoelig zijn voor verslavende middelen hebben moeite met het stoppen met roken. Je kunt af en toe roken voor de gezelligheid en het daarna een hele periode niet doen. Maar dat geldt niet voor de mensen die een kwetsbaarheid hebben voor verslaving."

Voor die laatste groep krijgt roken een functie: om te ontspannen of om minder last te hebben van onrust. "Dan bevind je je in gevaarlijk gebied", aldus Van Iwaarden.

"Nicotineverslaving is een van de lastigste verslavingen om te behandelen, omdat je gedurende de dag zo vaak een dosering nicotine neemt", zegt Van Iwaarden. "Als je gestopt bent zijn er veel momenten waarop je herinnerd wordt aan die sigaret." Nicotine is volgens Van Iwaarden een snelwerkend middel dat ook weer snel is uitgewerkt.

Begeleiding

De Hoop ggz biedt sinds het najaar van 2016 specifieke hulp aan rokers die willen stoppen met hun verslaving. In alle poliklinieken van De Hoop wordt een specifiek programma aangeboden waarin door middel van gesprekken de roker begeleid wordt in het stoppen.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > januari