Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Rebecca St. James Wait For Me
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Rebecca St. James Wait For Me
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Rebecca St. James Wait For Me
Luister

"Vluchtelingen zoeken naar perspectief"

werkdonderdag 05 januari 2017 07:55

Christenen moeten voorop lopen in het ruimhartig ontvangen van vluchtelingen. We moeten proberen hen aan een baan te helpen. Dat zegt Chris Baggerman, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid bij de RMU, donderdagochtend op Groot Nieuws Radio. Vluchtelingen zijn volgens hem niet alleen op zoek naar veiligheid, maar ook naar perspectief.

Baggerman: "Werk geeft mensen perspectief, door te werken worden sociale contacten opgedaan. Vluchtelingen kunnen hun eigen inkomen verwerven en voorzien in eigen levensonderhoud." Het UWV moet actief bemiddelen in banen, ook kunnen er afspraken gemaakt worden met uitzendbureaus, aldus Baggerman. Vakorganisatie RMU maakt zich aan de onderhandelingstafel bij CAO's zich ook hard voor banen voor vluchtelingen. "Vanuit Bijbels perspectief zeggen wij: ieder mens heeft talenten van God ontvangen. Door het inzetten van die talenten kunnen ze tot hun recht en bestemming komen."

Er wordt door de overheid onderscheid gemaakt tussen vluchtelingen die in afwachting zijn van een asielverzoek en vluchtelingen die toegelaten zijn en dus statushouder zijn. Die eerste groep mag volgens Baggerman niets doen, alleen wat vrijwilligerswerk. "Ze verblijven negen tot twaalf maanden in een asielzoekerscentra, doen spelletjes en vervelen zich enorm."

Vakorganisatie RMU wil ook dat vluchtelingen vanaf dag 1 beginnen met het leren van de Nederlandse taal. Baggerman: "De gedachte van de Nederlandse overheid tot op heden is dat ze pas de Nederlandse taal gaan leren als ze statushouder zijn, anders wekken we de verwachting dat ze hier mogen blijven. En misschien wordt hun verzoek wel afgewezen. Wij zeggen: niet wachten tot ze statushouder zijn, maar gelijk aan de slag."

Het gesprek met Chris Baggerman kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > januari