Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Mike Lee Reckless Love
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Mike Lee Reckless Love
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Mike Lee Reckless Love
Luister

Weekoverzicht Groot Nieuws Radio #week1

week1_2017vrijdag 06 januari 2017 17:00

Het eerste weekoverzicht van 2017! Hier vind je de mooiste gesprekken van afgelopen week. Met deze week aandacht voor gebed, de nieuwe hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad, gebedsgenezing en stoppen met roken.

Gesprek gemist? Luister het hier terug!

Maandag

Wat is jouw gebed voor het nieuwe jaar?

Het nieuwe jaar is van start gegaan en bij de stelling beginnen we 2017 met één groot gebed, dat jij mag aanvullen. Wat is jouw gebed voor 2017? Mirjam Kollenstaart, overdenker in De Nieuwe Morgen en predikant in Ottoland, bidt dat God meer tranen geeft. "Geef me iets van uw hart, van uw liefde en bewogenheid voor mensen", zo vertelde ze maandagochtend in De Nieuwe Morgen.

"Dat klinkt een beetje gek, dat er verdriet in ons leven komt. Ik hoop dat we geraakt zullen worden in het komende jaar om alles wat er in de wereld gebeurd dichtbij en ver weg. Dat we geraakt worden door wat er in de levens van andere mensen gebeurd." 

Het gesprek met Mirjam Kollenstaart kun je hier terugluisteren.


Hoe kun je accepteren dat je waardevol bent?

Weet je dat je een parel bent? Dat klinkt mooi en misschien zing je het wel eens met een kind. Maar waarom is het toch zo moeilijk om te accepteren dat God je waardevol vindt, om jezelf waardevol te vinden en een goed zelfbeeld te hebben. Jorieke sprak in mei 2016 met Carianne Ros over gebroken dromen, een positief zelfbeeld en geestelijke strijd in ons denken.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Je kunt de boeken van Carianne Ros bestellen via de webshop Kameel.nl. Bestel hier 'Meer van God ervaren' en hier het boek 'Je bent waardevol'.


RD krijgt nieuwe hoofdredacteur

Steef de Bruijn is vanaf maart de nieuwe hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad. Er wordt geen koerswijziging ingezet, wel wil De Bruijn zoeken naar nieuwe vormen en mogelijkheden om - met behulp van sociale media - een jonge generatie te bereiken. "Dat is niet zo eenvoudig, ik hoop die taak op te kunnen pakken", aldus De Bruijn maandagmiddag op Groot Nieuws Radio.

Tot eind 2016 was Steef de Bruijn naast zijn werk voor het Reformatorisch Dagblad ook verbonden als lector nieuwe media aan Driestar Educatief. In die functie heeft hij onderzoek gedaan naar verantwoord mediagebruik. Een belangrijke vraag voor het lectoraat was: kunnen we jonge mensen bereiken met een boodschap die onze identiteit bevat? De Bruijn: "We waren voorzichting, bang dat het platform niet geschikt zou zijn, maar dat bleek heel goed te gaan. Dat willen we verder gaan uitbouwen en met nieuwe mogelijkheden uitbreiden."

Het gesprek met Steef de Bruijn kun je hier terugluisteren.


Dinsdag

"Geloven dat God geneest, dat blijft geloof"

Huisarts Dick Kruijthoff uit Bleskensgraaf gaat promotieonderzoek doen naar gebedsgenezing. In De Nieuwe Morgen vertelde hij over zijn onderzoeksmethode. "Ik ga een medisch dossier aanleggen waarbij ik kijk naar de medische gegevens van voor en na de genezing. Als die heel anders zijn en verschijnselen verdwenen zijn, kun je zeggen: op het moment van het gebed is er iets veranderd."

Ook het ervaringsverhaal gaat een rol spelen in het onderzoek van Kruijthoff. Het is volgens Kruijthoff niet te onderzoeken dat God heeft genezen. "Ik kan met het onderzoek duidelijk maken dat er op hetmoment van gebed iets gebeurde. Geloven dat het God was, dat blijft geloof. Dat kan ik niet met mijn onderzoek bewijzen."

Het gesprek met Dick Kruijthoff kun je hier terugluisteren.


Een andere kijk op het hiernamaals

God is liefde! Maar God is ook rechtvaardig?! God wil niet dat iemand verloren gaat, maar hoe zit het eigenlijk met de hemel en de hel? Niet echt onderwerpen waar vaak over gepraat wordt, toch is juist dat het onderwerp van Henk Rothuizens boek Exit. Geen donderpreken maar wel een zoektocht naar Gods liefde ook in lastige Bijbelgedeeltes.

Jorieke praat ook met Henk over een ander recent boek van zijn hand: Gods Vaderhart. Zelf zegt Henk dat eigenlijk allebei zijn boeken juist daar over gaan, Gods verlangen dat alle mensen zijn Vaderhart leren kennen!

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Recordpoging klokluiden voor Kerkbalans

Op het Domplein in Utrecht gaat op zaterdag 21 januari de actie Kerkbalans van start. In Utrecht probeert het duo Ernst en Bobbie samen met honderden kinderen het wereldrecord klokkenluiden te verbreken. Ook 110 gemeentes in het land luiden de kerkklokken om de start van de geldinzamelingsactie in te luiden. Bekende Nederlanders zijn in het land om in die plaatselijke gemeentes de actie aan te kondigen.

De kerk heeft geld nodig om het huishoudboekje rond te krijgen, aldus Kees van den Berg, lid van het campagneteam Kerkbalans. Ook kan met het geld positieve acties en activiteiten worden ondernomen.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Stoppen met roken? Doe het abrupt!

Stoppen met roken is altijd een veelgehoord voornemen voor het nieuwe jaar. Sjacco van Iwaarden, verslavingsarts bij De Hoop ggz, raadt je aan om een 'stopdag' te bepalen waarop je abrupt stopt met roken. "Dan heb je de meeste kans van slagen", vertelde hij dinsdagavond in De Dag Van Vandaag. "Bedenk ook of je echt wil stoppen en waarom je wil stoppen."

In de praktijk is het soms lastig om te stoppen met roken. Volgens Van Iwaarden ligt dat ook aan de verslavingsgevoeligheid van mensen. "Heel veel mensen roken, maar lang niet iedereen heeft die verslavingsgevoeligheid. Juist die mensen die gevoelig zijn voor verslavende middelen hebben moeite met het stoppen met roken. Je kunt af en toe roken voor de gezelligheid en het daarna een hele periode niet doen. Maar dat geldt niet voor de mensen die een kwetsbaarheid hebben voor verslaving."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Woensdag

Jan van den Bosch blijft werken zolang hij leeft

Jan van den Bosch, tv-presentator en directeur van Beter-uit, blijft werken zolang hij leeft, totdat hij zijn laatste adem uitblaast. Dat vertelde hij woensdagochtend op Groot Nieuws Radio. Dinsdag stelde de vereniging van bedrijfsartsen dat veel mensen niet in staat zijn om na hun 65e te werken. De 66-jarige Van Den Bosch voelt zich fit en vind het ongelooflijk leuk wat hij mag doen. "Ik moet er niet aan denken dat ik niet zou werken."

Volgens Van den Bosch is er ook na een leven hard werken nog zoveel andere uitdagingen te doen. "Blijf bezig, blijf sporten, blijf goed eten en blijf vooral dingen doen. Dat maakt het leven zinvol."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Donderdag

"Vluchtelingen zoeken naar perspectief"

Christenen moeten voorop lopen in het ruimhartig ontvangen van vluchtelingen. We moeten proberen hen aan een baan te helpen. Dat zegt Chris Baggerman, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid bij de RMU, donderdagochtend op Groot Nieuws Radio. Vluchtelingen zijn volgens hem niet alleen op zoek naar veiligheid, maar ook naar perspectief.

Baggerman: "Werk geeft mensen perspectief, door te werken worden sociale contacten opgedaan. Vluchtelingen kunnen hun eigen inkomen verwerven en voorzien in eigen levensonderhoud." Het UWV moet actief bemiddelen in banen, ook kunnen er afspraken gemaakt worden met uitzendbureaus, aldus Baggerman. Vakorganisatie RMU maakt zich aan de onderhandelingstafel bij CAO's zich ook hard voor banen voor vluchtelingen. "Vanuit Bijbels perspectief zeggen wij: ieder mens heeft talenten van God ontvangen. Door het inzetten van die talenten kunnen ze tot hun recht en bestemming komen."

Het gesprek met Chris Baggerman kun je hier terugluisteren.


Corlien Doodkorte genas van de ziekte van Parkinson

Door haar vergevorderde ziekte van Parkinson zat Corlien Doodkorte veel in een rolstoel. Haar sociale wereld werd kleiner en kleiner en ze is het leven en haar geliefden al langzaam aan het loslaten. Op een conferentie wordt voor haar genezing gebeden en voelt ze dat er in haar lichaam een wonder gebeurt!

Na de euforie volgt een proces van acceptatie, opnieuw gaan hechten en antwoorden zoeken op de vragen die bij haar en anderen leven. Corlien schreef haar verhaal op in het boek 'Geen Grappen God - worstelen met wonderen' met daarin alle vragen die anderen en zijzelf stelden.

In juni 2016 vertelde Corlien haar verhaal in Bij Jorieke, donderdag werd dit gesprek herhaald. Het gesprek met Corlien kun je ook hier terugluisteren.


Spiritueel Centrum wordt pioniersplek PKN

Het Christelijk Spiritueel Centrum in Hilversum wordt een nieuwe pioniersplek van de Protestantse Kerk in Nederland. Op pioniersplekken wordt gezocht naar nieuwe vormen van kerkzijn. Het centrum is mede opgericht door Tjitske Volkerink, zij is spiritueel en sociaal ondernemer, trainer en masseur. De komende drie jaar is ze verbonden aan het project. Voor haar is het een belangrijke stap.

In Sandwich vertelt ze dat het centrum nu al mensen aantrekt die niet naar een kerk gaan. Ze merkt ook dat de naam Christelijke Spiritueel Centrum mensen vaak uitgelegd moet worden aan zowel kerkelijke als niet-kerkelijke mensen. Volgens haar hoort het christendom en spiritualiteit volledig bij elkaar. "Christenen hebben vaak het gevoel dat het over oosterse spiritualiteit gaat. Maar ook gewone dingen als meditatie, bidden, contact met God hebben is spiritueel."

Het gesprek met Tjitske Volkerink en Martijn Vellekoop (coördinator pioniersplekken) kun je hier terugluisteren.


Vrijdag

Bijbelkennis verbeteren met BeterBijbel.nl

De website BeterBijbel.nl is pas sinds november online, maar heeft nu al ruim 3600 gebruikers. Op website kun je je bijbelkennis laten testen door dagelijks vier vragen in te vullen. Er zijn quizvragen van 3 niveaus beschikbaar. Het doel van de site is dat de kennis van het woord van God vergroot wordt. Met de website, waar sinds kort ook een app van beschikbaar is, wil de stichting Wat Zegt De Bijbel een nieuwe generatie christenen bekend maken met de Bijbel.

In De Nieuwe Morgen liet Lukas zijn bijbelkennis testen. Het gesprek met Douwe Scheepsma van BeterBijbel.nl kun je hier terugluisteren.


Jan Terlouw is 'Engel van het Jaar'

Oud-politicus en schrijver Jan Terlouw is uitgeroepen tot 'Engel van het Jaar'. Hij kreeg die titel donderdag van Perspectief, de jongerenafdeling van de ChristenUnie. De prijs wordt elk jaar uitgereikt aan een politicus die zich het afgelopen jaar heeft ingezet voor christelijke idealen maar zelf geen vertegenwoordiger is van een christelijke partij.

Presentator Nando Kok feliciteerde Terlouw in Sandwich. "Ik ben zeer vereerd natuurlijk", aldus Terlouw vrijdagmiddag op Groot Nieuws Radio. "Ik voel me niet echt engelachtig, maar het is een blijk van waardering van de jongeren van de ChristenUnie."

Het gesprek met Jan Terlouw en Jarin van der Zande kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari