Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Rivers & Robots Satisfy
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Rivers & Robots Satisfy
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Rivers & Robots Satisfy
Luister

Peter van Dijk: Jezus is veel groter dan mijn beeld van Hem

petervandijkvrijdag 06 januari 2017 18:55

Het is intiem maar ook onbeschrijflijk lastig om goed te zeggen wie Jezus is. Dat zei uitgever Peter van Dijk vrijdagmiddag in De Dag Van Vandaag. De glossy die hij maakte over Jezus heeft zijn ogen geopend. "We hebben met negentig procent niet-christenen aan die glossy gewerkt. Iedereen had een ander beeld van Jezus. Ik dacht dat ik als christen het wel even zou vertellen. No way!"

Ook op een christelijke zender als Groot Nieuws Radio vindt hij het moeilijk om te vertellen wie Jezus is. "Als je over Jezus begint, krijg je meteen reactie. Mensen hebben een oordeel over of je wel of geen relatie met hem hebt. Ik heb geloofd dat ik een relatie met Jezus moest hebben... en dat had ik ook. Ik sprak dagelijks met hem. Maar afgelopen half jaar heb ik dat niet meer. Is dat erg? Ik weet het niet. Maar mijn geloof is veelomvattender eworden dan daarvoor."

Jezus als weg

Jezus is voor Peter de basis van zijn leven geworden. "Hij is degene die mij voortdurend laat nadenken. Hij zegt: 'Ik ben de weg, de waarheid en het leven'. Ik heb heel lang gelooft in Jezus als de waarheid en het leven. Tegenwoordig geloof ik vooral in Jezus als weg. Ik ben op een weg gezet, ik doe mijn ding en ik weet zeker dat die weg leidt naar een prachtige toekomst."

Ruimte

Naast de glossy over Jezus werkte Peter van Dijk ook mee aan een glossy over de dood. Met deze tijdschriften wil hij christelijke onderwerpen voor een breed publiek toegankelijk maken. "Ik denk dat er nu eindelijk een tijd is aangebroken dat we redelijk normaal over ons christelijk geloof kunnen praten. Er is een hele tijd geweest dat er een anti-religieuze houding werd aangenomen. Dat komt door een bepaalde manier van opvoeden, maar die stijl is er niet meer: de 'zo zit het'-opvoedingsstijl. Dat je er in moet geloven, en als je niet gelooft heb je een ongelooflijk groot probleem."

Peter van Dijk ziet dat er nu ook bij media ruimte onstaat om over geloof te praten. "In de media zie je ook journalisten en presentatoren zoals Humberto Tan die hartstikke positief tegenover geloven staan. Hij snapt dat mensen hier inspiratie uit halen. Voor spiritualiteit is weer ruimte ontstaan. We moeten als mediamensen in dat gat springen en iet blijven hangen in hokjes. Dat proberen we als uitgeverij te doen."

Peter van Dijk was vrijdagmiddag 6 januari tussen 17:00 en 19:00 te gast in De Dag Van Vandaag. Met Marien sprak hij over nog meer onderwerpen, zoals zijn favoriete boeken en zijn voorliefde voor voetbal. De hele uitzending kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > januari